Političke igre: Smjena direktora RTVUSK radi serijala o Fikretu Abdiću

Skupštinski poslanici SDA, SBB i DF dali podršku Laburstima?

Političke igre: Smjena direktora RTVUSK radi serijala o Fikretu Abdiću

Izet Mustafić, direktor RTVUSK-a vrlo vjerovatno biće smijenjen s te pozicije, a razlog je odbijanje da s ekrana te televizije skine dokumentarni serijal “Svi zločini Fikreta Abdića”.

Početkom ove sedmice održana je sjednica Skupštine USK-a na kojoj je praktično najavljena smjena Mustafića neusvajanjem njegovog izvještaja o radu RTVUSK-a.

Mustafićev izvještaj oborila je vladajuća koalicije SDA, DF i SBB-a, uz pomoć dva zastupnika Laburista Fikreta Abdića.

Iako zvanično Laburisti Fikreta Abdića ne čine vladajuću koaliciju, njihova dva zastupnika je održavaju u životu. I po svemu sudeći to dobro “naplaćuju”.

Naime, na Skupštini USK-a održanoj u ponedjeljak na zahtjev Laburističke stranke i DF-a nije usvojen izvještaj o radu ove televizijske kuće.

Smjenu Mustafića je preko DF-a zatražila Laburistička stranka, a sve nakon što je RTVUSK 11. septembra 2017. godine započela sa emitovanjem dokumentarnog serijala “Svi zločini Fikreta Abdića”. Serijal “Svi zločini Fikreta Abdića” sniman je godinu dana. Ukupno je snimljeno 13 epizoda.

Samo sedam poslanika u Skupštini USK-a glasalo je za izvještaj o radu USK-a. To su Samir Abazović, Admir Hadžipašić, Nedima Zulić, Rasim Pajić (ASDA) i Damir Hodžić, Nisvet Jusić i Sanel Mahić (SDA). Deset zastupnika bilo je suzdržano, a dva su bila protiv. Preostalih 11 delegata tokom glasanja je – pušilo.

Da će ishod glasanja biti takav kakav jeste, bilo je jasno iz odluke Vlade USK-a koja je prije održavanja Skupštine USK imenovala imenovala privremenu Skupštinu preduzeća RTVUSK u kojoj su tri člana, jedan iz SDA, jedan iz DF-a i Adis Purić član iz Laburističke stranke, inače direktor Radija Velika Kladuša kojeg je na tu poziciju imenovao načelnika Velike Kladuše Fikret Abdić.

Kako tvrde naši izvori ovo nije prvi put da zastupnici DF-a u ime Laburista preuzimaju pozicije u javnim ustanovama Unsko-sanskog kantona.

– Cijena formiranja koalicije sa Laburistima Fikreta Abdića čiji je inicijator bio predsjednik SDA Sanski Most Asim Kamber skupo se plaća i naplaćuje, pa i kadrovima SDA. Mustafić je najbolji primjer toga. SDA ga je žrtvovala zarad očuvanja koalicije sa strankom čiji je lider bio na robiji zbog ratnih zločina nad Bošnjacima Krajine tokom agresije na BiH, kaže naš izvor i dodaje:

– Mustafić je mogao sačuvati svoju poziciju. Samo je trebao skinuti serijal o zločinima Fikreta Abdića sa ekrana i niko ga ne bi dirao. Ali, Mustafić je to kategorički odbio.

Izet Mustafić je za vrijeme svog mandata, kako tvrde uposlenici, digao RTVUSK-a na noge, i uposlenici te TV kuće su s razlogom šokirani potezom vladajuće koalcije. Radnicima su isplaćene sve zaostale plaće iz prethodnog perioda, topli obrok, a nakon dugo godina počeli su dobijati i regres. Uspješno je implementirano uvođenje digitalnog signala, a uskoro je trebala početi izgradnja i nove zgrade RTVUSK-a.

Novinari i javnost šokirani ovakvim potezom

Po brojnim komentarima uposlenika RTVUSK vidljivo je nezadovoljstvo i neslaganje sa ovakvim odlukama Skupštine USK a nemali broj građana im daje podršku i poziva na otpor ovakvoj odluci. Uposlenici ove televizijske kuće otvoreno staju uz svog direktora a političarima poručuju da im ovo neće proći.

Ekrem Halilagic"Dokumentarni serijal "SVI ZLOČINI FIKRETA ABDIĆA" u produkciji RTVUSK-a govori o zločinima počinjenim u Bihaćkom okrugu za vrijeme tzv. APZB u režiji istoimenog ratnog zločinca.
Čast mi je što sam sa svojim kolegama učestvovao zadnjih nekoliko mjeseci u snimanju i realizaciji istog jer građani zaslužuju da se zna istina.
Pojedini zastupnici stranaka koje imaju većinu u Skupštini USK-a, čast izuzecima ali i one stranke koje je osnovao istoimeni zločinac, traže da se ista ukine i prestane sa emitovanjem. Naravno ne smiju to javno reći nego po hodnicima iznose svoje mišljenje, stavove i vrše pritisak na RTVUSK. Da vidim kako će isti pogledati u oči majkama, očevima, logorašima, invalidima, djeci poginulih boraca koji su dali živote i svoje zdravlje da oni danas imaju primanja nekoliko hiljada maraka.
Ja sam ponosan na svoju kuću i kolege, a vi zastupnici tražite oprost od gotovo 700 Šehida boraca 5. Korpusa koji su poginuli na ratištu sa paravojnom vojskom tzv. APZB....
Živjela Bosna i Hercegovina!
" poručio je Ekrem Halilagić, kamerman na RTVUSK koji je kao i sve njegove kolege stao uz svog direktora.

Mustafić je na poziciju čelnog čovjeka RTVUSK-a imenovanan kao kadar vladajuće SDA. Tokom agresije na BiH bio je borac 505. Viteške brigade, jedan mu je brat poginuo u borbama protiv Abdićevih autonomaša, a drugi koji je bio zamjenik heroja Izeta Nanića umro je nedavno. Oba brata su mu bila nosioci najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.


Hamdija Abdić Tigar

Uz Mustafića je stao i Hamdija Abdić - Tigar, komandant 502. viteške brdske brigade, koji je poručio: "bolje da se ne igraju da im se ne bi odbilo o glavu. Kad su takve stvari u pitanju boli me briga ko i koja stranka je u pitanju, to nećemo dopustiti. Stajem na čelo!" poruka je legendarnog ratnog komadanta.

Mustafićevi suborci na drugoj strani

Farko Hodžić, zastupnik DF-a je bio komadant 501. Slavne brigade Armije BiH i najodlikovaniji je oficir i borac Armije BiH u Skupštini USK-a.

Ekrem Prošić Maršal jedan od komandanata u 503. Slavnoj brigadi također je zastupnih DF-a u Skupštini USK-a. Obojica su bili za skidanje serijala o zločinima Fikreta Abdića sa programske šeme RTVUSK-a.

Aktuelni saziv Skupštine USK

U Skupštini USK-a sjedi 30 poslanika iz sedam različiti političkih stranaka.

Predsjedavajući Skupštine USK:
Nijaz Hušić (SDA)
Zamjenici predsjedvajućeg Skupštine USK:
Mladen Lonić (SDP)
Mirvet Beganović (Laburistička stranka)
Klub SDA:
Samir Veladžić – predsjednik Kluba
Mehmed Mahmić
Nisvet Jusić
Edin Bašagić
Ahmet Egrlić
Samir Muminović
Damir Hodžić
Sanel Mahić
Asmir Ćufurović
Klub ASDA:
Rasim Pajić – predsjednik Kluba
Munir Duraković
Hajrudin Halilović
Admir Haddžipašić
Samir Abazović
Safet Veladžić
Klub DF:
Farko Hodžić – predsjednik Kluba
Sanil Hasić
Nedima Zulić
Ekrem Prošić
Klub SDP:
Albin Muslić – predsjednik Kluba
Željko Mirković
Amir Murić
Klub SBB:
Nijaz Kadirić – Najavio da napušta ovu stranku
Merisa Šušić
Admir Mušanović
Laburistička stranka:
Rasim Kantarević – predsjednik Kluba
DNZ:
Kenan Keserović

IZVOR: Mediji Objavljeno na dan 20.09.2017 - 14:14

Dodaj komentar na ovu vijest