Posjeta ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije: Bivši borci okupljaju se u Vozući

BiH

Posjeta ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije: Bivši borci okupljaju se u Vozući

Ratni veterani iz BiH, Srbije i Hrvatske posjetit će 5. i 6. jula mjesta stradanja civila i vojnika tokom rata 1992 -1995, na području Zavidovića i nekadašnje Vozućko ratište, te odati počast stradalima.

- Veterani Armije RBiH, VRS-a, HVO-a, HV-a, VJ i JNA zajedno će obići lokacije i odati počast stradalim civilima i vojnicima, a sve s ciljem slanja poruke pomirenja i zbližavanja bivših neprijatelja – saopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, s uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. organizira posjete grupe ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata. Posjete se organiziraju u partnerstvu s veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog od mjesta koje su planirane za posjetu.

- Ovaj put, u saradnji sa veteranima iz Doboja i Zavidovića koji su i sami bili direktni učesnici ratnih sukoba na tom području namjeravamo posjetiti Zavidoviće i nekadašnje Vozućko ratište te obići Kotu 715, spomenik u mjestu Stog, centralni gradski spomenik u Zavidovićima, mjesto stradanja 13. kilometar i spomenik u dvorištu crkve Svetog Josipa – navode iz organizacije.

Želja im je pokazati da su bivši borci, uključujući i one koji su se u ratnim sukobima direktno borili na suprotstavljenim stranama, društvena grupa koja posjeduje visok stepen kredibiliteta i potencijala za rad u oblasti izgradnje mira u svojim zajednicama.

- Neposredno i često surovo lično iskustvo rata pokazuje se kao poseban motiv za rad na izgradnji mira. Vjerujemo da zajedničke akcije bivših neprijatelja, usmjerene ka obilježavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava, doprinose izgradnji povjerenja, razgradnji slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja - poručili su.

U najavi tog događaja napominju da su lokacije, koje planiraju posjetiti, odabrali zajedno sa suorganizatorima i domaćinima posjete, ratnim veteranima Armije RBiH i VRS-a.

- Svjesni da postoje i druga mjesta stradanja na ovom području, obilježena i neobilježena, odlučili smo se za navedene lokacije s ciljem slanja antiratne poruke – zaključuju.

IZVOR: faktor.ba Objavljeno na dan 04.07.2017 - 14:56

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info