Potpisan prvi predugovor o nastupu naših privrednika na tržištu bogatog Kazahstana

2,5 MILIONA DOLARA

Potpisan prvi predugovor o nastupu naših privrednika na tržištu bogatog Kazahstana

Saradnja bosanskohercegovačkih i kazahstanskih privrednika bilježi sjajan uzlet. 

Kazahstanske investicijske kompanije uz podršku državnih institucija pozvale su privrednike iz naše zemlje na potpisivanje prvog predugovora o saradnji i zajedničkom nastupu na tržištu Republike Kazahstan.

Sve ovo se dešava nakon prvog privrednog samita održanog u oktobru ove godine u Nur-Sultanu, kojeg je organizirala Asocijacija Berkut, koja djeluje pri počasnom konzulatu Republike Kazahstan u BiH.

Početak implementacije ugovora je predviđen za mart 2020. godine, a početna vrijednost projekta je oko 2,5 miliona američkih dolara. Kako saznajemo prvi posao naših privrednika u ovoj dalekoj i bogatoj zemlji je na polju transfera znanja i tehnologija.

Mirza Hurem, predsjednik Skupštine asocijacije Berkut za Klix.ba je kazao kako je posjeta Nur-Sultan, glavnom gradu Kazahstana u decembru ove godine upričičena na poziv kazahstanske strane koja je prepoznala potencijal naše privrede, posebno u segmentu jednosmjerne razmjene znanja u raznim oblastima.

"U kratkom smo roku uspijeli s partnerom asocijacije Berkut, kazahstanskim AIFC predstaviti BiH privredu, steći povjerenje i dogovoriti početak saradnje na raznim poljima. Nadam se da ćemo do marta 2020. godine uspjeti i administrativno započeti projekt naše privrede u Kazahstanu, koji je procjenjena na 2,5 miliona USD u početnoj fazi. Također je u pripremi i slijedeći samit privrede zemalja Zapadnog Balkana sa Republikom Kazahstan", kazao je Hurem.

Damir Muhić, član Uprave asocijacije Berkut kaže nam kako smo se ponovo uvjerili da Bosna i Hercegovina bez obzira na probleme domaće privrede i složeniju političku i ekonomsku situaciju u zemlji, još uvijek konkurentno prednjači u transferu znanja pa čak i tehnologija.

"Osim navedenog predugovora, prilikom zadnje posjete smo dogovorili i početak implementacije prvog kazahstanskog molekularno dijagnostičkog centra za rak i nasljedne bolesti u gradu Almaty. Bio bi to prvi centar takvog karaktera u Centralnoj Aziji. Projekt je predstavljen laborotorijom AGC iz Sarajeva na čelu sa dr. Adisom Kandić i dr. Rijadom Konjhodžić, koji će i raditi na implementaciji centra kao i edukaciji osoblja. Također smo se s Ministarstvom energetike dotakli potencijalne saradnje sa našim Energoinvestom te očekujemo već početkom godine prve konkretne rezultate", kazao nam je Muhić.


Dodaj komentar na ovu vijest