Potvrđena optužnica protiv Demirović Aldina zbog bacanja ručne bombe u Bosanskoj Krupi

USK

Potvrđena optužnica protiv Demirović Aldina zbog bacanja ručne bombe u Bosanskoj Krupi

 Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo, a Općinski sud u Bosanskoj Krupi je potvrdio optužnicu protiv Demirović Aldina (35) iz Bosanske Krupe zbog eksplozije izazvane pucanjem ručne bombe na mjestu gdje je bio okupljen veći broj ljudi u Bosanskoj Krupi, u junu 2020. godine.

Optuženom Demiroviću je na teret stavljeno počinjenje dva krivična djela u sticaju, i to Izazivanje opće opasnosti i Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. 

Konkretno, stavljeno mu je na teret da je u popodnevnim satima 16.06.2020. godine, u Bosanskoj Krupi,  bacio ručnu bombu ispred kuće lica s kojim ima neriješene imovinske odnose, a koja se nalazi u gusto naseljenom gradskom naselju. 

Uslijed eksplozije bombe došlo je do materijalne štete na tri vozila, kao i na kućama i poslovnim objektima u neposrednoj blizini mjesta eksplozije.


Provjerom kroz evidencije, Tužilaštvo je utvrdilo da je Demirović Aldinu u 2019. godini sudskom presudom izrečena uvjetna osuda kojom je određeno da mu se zbog prethodno učinjenog krivičnog djela Nasilničko ponašanje izriče kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo. Obzirom da je navedena krivična djela optuženi Demirović počinio u vrijeme provjeravanja, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je optužnicom predložilo opoziv predmetne uvjetne osude.

Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem provedenog mehanoskopskog vještačenja.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi.

 


Dodaj komentar na ovu vijest