Potvrđena optužnica protiv Salkić Enesa zv. Vrebac iz Velike Kladuše zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

USK

Potvrđena optužnica protiv Salkić Enesa zv. Vrebac iz Velike Kladuše zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Dana 05.01.2021. godine Kantonalni sud u Bihaću svojim rješenjem potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignutu protiv Salkić Enesa zv. Vrebac (1968. godište) iz Velike Kladuše, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa odredbom iz člana 22. preuzetog KZ SFRJ.

Osnovano se sumnja da je optuženi Salkić Enes zv. Vrebac u vrijeme rata u R BiH  i oružanog sukoba na teritoriji općine Velika Kladuša između pripadnika 5.Korpusa  Armije RBiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, u svojstvu rezervnog policajca Službe javne bezbjednosti Velika Kladuša, Policijska stanica Velika Kladuša, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12.augusta 1949.godine na način da je

Dana 09.08.1995.godine, u poslijepodnevnim satima, u Velikoj Kladuši, nakon što se civil Č.S. dobrovoljno javio u Policijsku stanicu u Velikoj Kladuši i nakon što je zatvoren u podrumske prostorije Policijske stanice, a zatim sa oko 30 zatvorenika istog dana sproveden do zgrade Šahovskog kluba u Velikoj Kladuši, i nakon što ih je policija postrojila, Salkić Enes izveo iz stroja Č.S, odveo ga u obližnju prostoriju Šahovskog kluba, naredio mu da legne potrbuške na sto, a zatim ga više puta snažno udarao palicom po cijelom tijelu, a kada je Č.S. nekoliko puta pokušao da ustane sa stola padao je na pod, dok ga je Salkić Enes pri tom nastavio snažno udarati palicom po prednjem dijelu tijela u predjelu grudi i ruku, a zatim ga ponovo prisilio da ustane i legne na sto, te ga nastavio snažno udarati palicom po cijelom tijelu, što je ponovio nekoliko puta, od kojih udaraca je Č.S. popucala koža na tijelu, a zatim mu je naredio da izađe iz navedene prostorije, pa kada je Č.S. krenuo da izađe, nekoliko puta ga je snažno udario nogom na kojima su bile čizme u predjelu donjeg dijela leđa, nanoseći mu na taj način snažan fizički bol i duševnu patnju.


U toku mjeseca augusta 1995.godine, u Velikoj Kladuši, nakon što su pripadnici 5.Korpusa ARBIH lišili slobode civila L.E. i zatvorili u halu firme „Seko“ u krugu privrednog društva Grupex sa drugim pristalicama Autonomne pokrajine Zapadna Bosna i ratnim zarobljenicima,pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, Salkić Enes je ušao u navedenu halu i naredio L.E. da krene ispred njega, a zatim ga uveo u susjednu manju prostoriju, naredio mu da stane pored stola i stavi ruke na sto, a zatim ga metalnom šipkom dužine oko 1,5m i debljine oko 5cm, više puta snažno udario po leđima, a kada je L.E. podigao desnu ruku da zaštiti glavu, snažno ga je udario navedenom šipkom po desnoj ruci i na taj način mu slomio ruku, a zatim ga oborio na pod i nastavio snažno udarati nogama na kojima su bile čizme u predjelu leđa i bubrega, od kojih udaraca je L.E. izgubio svijest, nanoseći mu na taj način snažan fizički bol i duševnu patnju.

Osnovanost sumnje da je Salkić Enes zv. Vrebac izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji optuženog kod Kantonalnog suda u Bihaću.

 


Dodaj komentar na ovu vijest