Predsjedništvo BiH danas hitno zasjeda zbog migrantske krize, hoće li vojska na granicu?

AKTUELNI PROBLEM

Predsjedništvo BiH danas hitno zasjeda zbog migrantske krize, hoće li vojska na granicu?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik za danas je zakazao hitnu sjednicu zbog migrantske krize i naročito teške situacije u Unsko-sanskom kantonu.

Dodik je saopćio da će danas biti hitna sjednica,a li je kazao da ne vjeruje da će polučiti neke konkretne rezultate. Nije htio, kaže, da odbije da sazove sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po posloviku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski probemi, ali, kako kaže, Vijeće ministara ništa nije uradilo, čime je, umjesto rješenja za migrantski krizu, postalo problem.

Komšić, također, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih jedinica Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik s druge strane izjavio je da niko neće postaviti vojsku na granici sa Srbijom kako bi bio spriječen ulazak migranata, iako je prije nešto više od godinu dana imao drugačiji stav.

Dodik je rekao da je već održana sjednica posvećena problemu migranata, na kojoj je zaključeno da treba da bude sačinjen cjelovit plan i dat zadatak Vijeću ministara da to učini, ali ništa nije urađeno. 

"Vijeće ministara, koji je trebalo da bude rješenje za migrantsku krizu postao je dodatni problem, jer nije ništa učinilo. Zakazao sam sjednicu Predsjedništva BiH, ali mislim da će to biti jalova priča koja neće dati nikakav rezultat, jer nemamo Savjet ministara koji bi mogao nešto operativno da uradi. Ustavom je predviđeno da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva, a mi nemamo nikakav pomoćni organ", rekao je Dodik

IZVOR: klix.ba Objavljeno na dan 11.06.2019 - 08:06

Dodaj komentar na ovu vijest