Pripadnik Petog korpusa danas pred sudom BiH - Tužilaštvo protiv Dudakovića pripremilo 447 svjedoka

Predmet Dudaković i ostali

Pripadnik Petog korpusa danas pred sudom BiH - Tužilaštvo protiv Dudakovića pripremilo 447 svjedoka

Sud BiH najavio je da je za danas zakazano izjašnjavanje o krivici optuženog Ale Hodžića, koji se zajedno sa Atifom Dudakovićem i još 15 komandanata Petog korpusa Armije BiH tereti za zločine protiv čovječnosti na području Krajine 1995. godine.

Hodžić se 19. decembra, kada su se ostali optuženi pred Sudom BiH izjasnili da nisu krivi za zločine koji im se optužnicom stavljaju na teret, nije izjasnio o krivici jer zbog bolesti nije prisustvovao ročištu.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH koji se terete za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Dio optužnice koja tereti Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Izjašnjenje o krivici zakazano je za 11.00 sati.

IZVOR: klix.ba Objavljeno na dan 04.01.2019 - 08:56

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info