Progovorio Tegeltija nakon što Izvještaj o radu VSTV-a nije dobio podršku Parlamenta BiH

NEZAVISNOST PRAVOSUĐA

Progovorio Tegeltija nakon što Izvještaj o radu VSTV-a nije dobio podršku Parlamenta BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija smatra da veliki broj poslanika u Parlamentu BiH, osim na deklarativnoj ravni, suštinski ne razumije podjelu vlasti, ne poštuje je, niti može istinski da prihvati nezavisnost pravosudnog sistema.

Tegeltija je istakao da je dokaz nezavisnosti pravosuđa u BiH i to što niko od 39 prisutnih poslanika na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH nije dao podršku izvještaju o radu VSTV-a za 2017. i 2018. godinu.

"Po meni, to, prije svega, govori da je pravosuđe istinski nezavisno i da ga niko od političara ne doživljava kao nešto svoje s čim upravlja i ima potrebu da brani to što je njegovo. To nepodržavanje je praksa parlamenta BiH u posljednjih desetak godina", rekao je Tegeltija za "Glas Srpske".

Međutim, kaže on, u skladu sa demokratskom podjelom vlasti i nezavisnošću pravosudnog sistema za izvještaj VSTV-a ne traži se usvajanje ili podrška Parlamenta BiH.

Na posljednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH čak 31 zastupnik bio je protiv davanja podrške Izvještaju VSTV-a, dok ih je osam bilo suzdržano.

Parlamentarci su žestoko kritikovali nedolazak predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije na posljednju sjednicu Zastupničkog doma PSBiH na kojoj se raspravljalo o izvještajima VSTV-a BiH za 2017. i 2018. godinu. Tegeltija nije prisustvovao ni na sjednici prošlog saziva Zastupničkog doma kada se raspravljalo o VSTV-u.

Tada je nedolazak opravdao podatkom da nije dobio poziv na vrijeme dok su parlamentarci u četvrtak komentarisali da se Tegeltija trenutno nalazi na godišnjem odmoru u Zanzibaru.


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info