Promjene u boji i mirisu urina mogu biti alarm za opasnost po zdravlje

Oprez

Promjene u boji i mirisu urina mogu biti alarm za opasnost po zdravlje

O našem zdravlju mnogo govori boja i miris urina, a neke promjene mogu biti pravi alarm za opasnost.

Za mnoge od nas uriniranje je samo obična rutinska stvar o kojoj ne razmišljamo mnogo. Ali šta ako prilikom pražnjenja primijetimo da naš urin ima drugačiji miris? Bilo da je miris kiselkast ili sladunjav, on nešto ipak znači. Ovo su samo neke od stvari na šta vaš urin može da vam ukazuje.

Dehidrirali ste

Ovo je najčešće uzrok pojave mirisa urina. Nedovoljno vode dovodi do pojave mirisa i tamnije boje u urinu, zato nemojte da čekate da vam urin postane tamno senf boje pa da posegnete za čašom vode. Kada osjetite žeđ, vaše tijelo je već blago dehidrirano.

Jeli ste nešto što je jakog mirisa

Da li ste ikada jeli šparglu i primijetili drugačiji miris urina? E, na to mislimo kada uključimo hranu kao posljedicu. Hrana poput luka, neki začini, bijeli luk, curry, losos, alkohol pa čak i kafa mogu da promjene miris mokraće. Hrana koja je dosta slana povezuje se sa pojavom različitih upala u organizmu,a so dovodi i do dehidratacije jer za sebe vezuje vodu.

Popili ste kafu
Neki ljudi primijete drugačiji miris nakon ispijanja kafe što je posljedica djelovanja metabolita iz kafe. Uz to, kafa je i odličan diuretik, pa imajte na umu da unosite dosta vode ako volite da često pijete kafu.

Urinarna infekcija

Najčešći razlog za brigu kod promjene mirisa urina kod žena je infekcija. Ukoliko urin ima jak ili slatkasti miris obavezno se javite ljekaru. Obično je loš miris urina posljedica prisustva bakterija koje stvaraju zamućenost u urinu i peckanje prilikom mokrenja. Ovo je razlog da posjetite lekara koji vam jedini može pomoći da se izliječite.

Možda imate dijabetes ili vam prijeti opasnost da ga dobijete

Jedan od prvih simptoma dijabetesa javlja se u kupatilu. Ukoliko češće mokrite, imate promenu u boji i mirisu urina, zapitajte se kada ste poslednji put dali krv na analizu. Zato što vaše telo ne prerađuje šećer kao kod drugih ljudi, možete da osetite slatkasti voćni miris u urinu. Obično je slatkast miris simptom dijabetesa tipa 2.

Koristite kupke za njegu intimne regije iako je ona štetna

Ukoliko negujete intimne regije kupkama koje imaju parfeme molimo vas da odmah prestanete. Miris urina zavisi od prisustva bakterija, a upotreba kupki je nešto što to stanje samo pogoršava jer kupka može da naruši pH vrijednost i nivo bakterija koje postoje tamo dolje.

Imate kamenje u bubrezima

Kamenje u bubrezima može da napravi i te kako velike probleme, a javljaju se kada se neke hemikalije u urinu počnu da kristališu. Ukoliko je uriniranje praćeno mirisom, zamućenim urinom i bolom u leđima potražite pomoć ljekara.

Imate gljivično oboljenje
Gljivična infekcija praćena svrabom javlja se kada prirodno prisutne gljivice iz vagine počnu da se šire na druge dijelove intimne regije. Neke od njih se javljaju zbog upotrebe antibiotika, trudnoće, dijabetesa, pada imunog sistema ili zbog hormonske terapije. Miris urina je drugačiji zbog disbalansa vaginalnih bakterija.

Imate genetski poremećaj

Ovo je sigurno posljednji mogući scenario koji je povezan sa mirisom urina. Tada urin miriše kao pokvarena hrana ili riba i ukazuje na stanje koje se naziva trimetilaminuria. Češća je kod žena, a simptomi se pogoršavaju naročito u pubertetu.

Trudni ste

Hormonske promjene mogu da utiču na promjenu mirisa tjelesnih izlučevina. U trudnoći urin mijenja miris, ali ne toliko dramatično i primjetno.

U ovulaciji ste

Isti hormoni koji ukazuju da je u vašem stomaku beba, mijenjaju miris vašeg urina kada ovulirate. Ovdje ne možete mnogo toga da učinite, sem da sačekate da ovulacija prođe.

Prijeti vam polna bolest

Kao da samo prisustvo polne bolesti nije dovoljno stresno, nego se još i miris urina mijenja. Klamidija je broj jedan krivac i najčešće je ona ta koja nam mijenja miris urina. Simptomi su u početku blagi, pa se zato javite ljekaru čim primijetite da nešto nije kako treba, piše Womanshealthmag. Hlamidija izaziva dosta vaginalnog sekreta, osjećaj peckanja i upale, a tokom mokrenja javlja se osjećaj svraba, peckanja praćen crvenilom i iritacijom.

Počeli ste da pijete suplemente

Neki suplementi vitamina i minerala mogu da vam poremete miris urina, ali i čitavog tijela. Prijavite to vašem ljekaru koji će moći najbolje da vas posavjetuje.

IZVOR: radiosarajevo.ba Objavljeno na dan 14.08.2019 - 08:16

Dodaj komentar na ovu vijest