Prvi slučaj zaraze omikron sojem koronavirusa zabilježen i u Austriji

U alpskom regionu

Prvi slučaj zaraze omikron sojem koronavirusa zabilježen i u Austriji

Austrija je otkrila prvi slučaj nove varijante koronavirusa omikron u Tirolu, saopćile su vlasti u alpskom regionu.

Putnik koji se vratio iz Južne Afrike prošle sedmice bio je pozitivan na Covid-19 s indikacijama nove varijante, iako je za potvrdu potrebno daljnje sekvenciranje u narednim danima, objavile su tirolske vlasti.

Otkriće ove varijante u Južnoj Africi izazvalo je globalnu zabrinutost, val zabrana ili ograničenja putovanja i rasprodaju na finansijskim tržištima zbog straha investitora da bi to moglo zaustaviti oporavak od pandemije. Slučajevi su otkriveni u nekoliko evropskih zemalja u subotu, uključujući Italiju i Njemačku.

Austrija je prošlog ponedjeljka već uvela lockdown, postavši prva zapadnoevropska zemlja koja je ove jeseni ponovo uvela mjere zbog porasta zaraze koronavirusa.

Prvo testiranje Instituta za virusologiju u Innsbrucku dovelo je do konkretne sumnje da bi se pozitivan rezultat PCR testa pojedinca u tirolskom okrugu Schwaz mogao povezati sa slučajem omikron.

Uzorak bi sada bio poslan Austrijskoj agenciji za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) na daljnje testiranje.

Vlasti su apelirale na daljnje testiranje osoba koje su u Austriju u posljednjih 14 dana ušle iz zemalja južne Afrike kao mjera predostrožnosti.

 


Dodaj komentar na ovu vijest