Rambo Amadeus: Mrzim teorije zavjere, ali ispada da je korona iskorištena da se bogati oslobode sirotinje

MUZIČAR SA STAVOM

Rambo Amadeus: Mrzim teorije zavjere, ali ispada da je korona iskorištena da se bogati oslobode sirotinje

Crnogorski muzičar Rambo Amadeus poznat je po tome da otvoreno iznosi svoje često kontroverzne stavove. Ovaj put je za magazin "Vreme" komentirao situaciju s pandemijom koronavirusa i otkrio da ga je ovog ljeta jedan prizor posebno razljutio.

-Mrzim teorije zavjere, no one se rađaju kad informacijama više ne možeš vjerovati, a to se, nažalost, dogodilo. Usred one užasne blokade i izolacije, prvog avgusta, poslali su mi videosnimku iz Herceg Novog. Vrijeme predivno, ali nigdje nikog nema, ni po plažama, ni na obali, ni na moru. Potpuni blaženi mir. Raj. Ali neki morbidni raj u kojem nema nikog. 

Samo milijarderski jedrenjak American Eagle bešumno klizi kroz Boku, a na njemu, pretpostavljam, Adam i Eva osobno, ovaj put milijarderi, kuliraju na palubi. Napokon ne čuju euforiju i buku običnih smrtnika, koja bi u tom trenutku uobičajeno stizala s plaža. Uživaju u miru" - započeo je.

U nastavku je objasnio da se zbog toga jako razljutio i uznemirio.


-Taj me prizor užasno uznemirio, naljutio, naročito zbog činjenice što mnogi od nas nisu mogli dolje da dođu do rođenih kuća, dok se neki prebogati stranci baškare ispred njih. Popizdio sam i razumio da je korona iskorištena da se bogati napokon oslobode prisustva sirotinje - rekao je.

Objasnio je i kako je došao do tog zaključka.

-Automatizacijom proizvodnje prestala je potreba za radničkom klasom koja od svoje teško stečene nadnice kupuje gluposti. Postali smo višak. Baš kao i konji nakon pojave parne mašine, gdje je jedan motor zamijenio i do sto konja. Odjednom, preko noći, više nisu bili potrebni ni konji, ni štale, ni sijeno. Populacija konja drastično se smanjila. Nešto malo se gaji za trke, cirkus i tatar biftek - govori Rambo.

Postojanje korone, kaže, ne osporava, no muči ga jedno pitanje.

-Koronu ne sporim, umiru ljudi, leže po bolnicama, ali je iskorištena da se bogate države napokon, bez pardona, zaključaju i izoliraju od siromašnih, definitivno zabarikadiraju od prodora migranata. Brine me i što smo mi s ove vanjske strane bodljikave žice, a ona djeluje kao da će ostati za stalno. Gledajte brojke, koliko ljudi umire od raka, izljeva krvi u mozak, infarkta. Kad bi u medijima ovim intenzitetom govorili o tim zaista zastrašujućim brojkama, svijet bi se kolektivno počeo ponašati kao da se priprema za Olimpijadu, svi bi džogirali, pazili što jedu i piju, nitko ne bi pušio, samo bi se radila gimnastika i jela zelena salata. Kao što rekoh, ne volim teorije zavjere, ali zašto nema nijedne riječi o tome kako da podignemo imunitet - pita se on.

Smatra da i preventivne mjere zaštite dovode do tog cilja.


-Ovo s preventivnim mjerama vidim kao neki perverzno humani način da se ubrza smanjenje broja stanovnika na svijetu. Ukinutom socijalizacijom, šou biznisom, zabavom, turizmom, ugostiteljstvom, žurkama, festivalima drastično se smanjuje šansa za ljudskom reprodukcijom. Teže je danas naći partnera, oraspoložiti se, zagrijati, ostvariti nagon za reprodukcijom, za to je potrebna bliskost, a ne vidim kako to uopće može pod izolacijom, restrikcijama i maskama. Čovjek se ipak razlikuje od majmuna, potrebno mu je raspaliti maštu da bi mu bilo do reprodukcije. U suprotnom, ni mrežaste čarape, ni halteri, ni štikle se ne bi proizvodile, parfemi se ne bi koristili, vino se ne bi pilo, tango se ne bi plesao. Dakle, restriktivnim mjerama smanjuje se broj zaraženih, ali pravo je pitanje smanjuje li se broj novorođenih - istakao je.

Napominje ipak da ni sam ne zna što bi mislio, pa je istakao da i njegova promišljanja treba prihvatiti s rezervom.

-Naravno, pitali ste me što mislim, nisam ni sam siguran, oslanjam se na logiku, informacijama se ne može više vjerovati, pa i ovo što ja promišljam prihvatite s rezervom. Popizdio sam jer je moj osnovni posao dekretom ukinut, postao sam višak kao konj u industrijskoj revoluciji - zaključio je.

Foto:DPA/Pixsell


Dodaj komentar na ovu vijest