Regionalni direktor WHO-a Hans Kluge: U Evropi svakih 17 sekundi neko umre od korone

ZDRAVSTVO PRED KOLAPSOM

Regionalni direktor WHO-a Hans Kluge: U Evropi svakih 17 sekundi neko umre od korone

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge naveo je danas u svojoj pismenoj izjavi, da, prema statistikama WHO, u Evropi svakih 17 sekundi umre jedna osoba zaražena koronavirusom.

Kako navodi Kluge, u 53 zemlje, koje čine evropski region WHO, registrovano je više od 15,7 miliona slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 355.000 preminulih od posljedica ove bolesti.

Naglasio je da je samo ovaj mjesec u tim zemljama zabilježeno četiri miliona novih slučajeva zaraze te da je u više od 80 posto zemalja zabilježen rast broja zaraženih od više od 100 na 100 hiljada stanovnika te da je u skoro trećini ovih zemalja taj broj veći od 700 na 100 hiljada stanovnika.

"Rezultat toga su zdravstveni sistemi koji su pred kolapsom. Francuska je popunila 95 posto kapaciteta odjeljenja za intenzivnu njegu za samo 10 dana, a i u Švicarskoj su ta odjeljenja puna", naglasio je Kluge.


Ipak, navodi Kluge, stroge mjere koje su uvedene u većini evropskih zemalja dale su dobre rezultate jer je sada sedmični broj zaraženih pao sa više od dva miliona na 1,8 miliona.

Kluge je napomenuo da nadu u borbi protiv koronavirusa daju i vijesti o efikasnosti novootkrivenih vakcina, no napomenuo je da je i dalje neophodno poštivanje svih epidemioloških mjera.

"Ako 95 posto ljudi nosi maske i ako se primijene druge mjere društvene distance, Evropa bi mogla izbjeći oko 281.000 smrtnih slučajeva do februara", dodao je Kluge.

Podcrtao je da je od esencijalne važnosti da škole ostanu otvorene jer djeca nisu primarni nosioci zaraze, tako da zatvaranje škola nije efikasna mjera za kontrolisanje pandemije.

"Zemlje koje razmišljaju o zatvaranju škola treba da razmisle o neželjenim efektima u vezi sa ishodom obrazovanja, kao i mentalnim i društvenim zdravljem djece", podcrtava Kluge.

Foot:EPA-EFE


Dodaj komentar na ovu vijest