Rukometaši BiH danas debituju na Euru: Srce na teren, pa šta bude

Večeras u Trondhajmu igraju protiv Norveške

Rukometaši BiH danas debituju na Euru: Srce na teren, pa šta bude

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je stigla do dana u kojem će naplatiti svoj veliki sportski uspjeh, odnosno plasman na 14. Evropsko prvenstvo. U ovome takmičenju igrači poslije svih nedaća sa kojima su se susretali, trebaju uživati i to je jedino bitno. 

Bez očekivanja

Večeras (20:30 sati) će se u Trondhajmu suprotstaviti jednom od domaćina turnira, snažnoj selekciji Norveške. Od naših se nema šta previše očekivati, osim da pruže maksimum. A ono što je sigurno je da se radi o karakternoj ekipi koja nikad nije podbacila. Barem kada je borbenost i pristup u pitanju. To bi se trebalo podrazumijevati kao osnova, međutim u kontekstu reprezentativnih selekcija BiH nisu rijetki podbačaji na ovom planu.

Izabranici Bilala Šumana mogu biti ponosni na sportski segment, činjenicu da su u jakoj grupi kvalifikacija pored Bjelorusa, Čeha i Finaca po prvi put u historiji izborili svoje mjesto na Euru. Međutim ni na Euru ih ne treba otpisati prije vremena.

Teško je to porediti jer se kod naših protivnika radi o izrazitim favoritima sa puno većim individualnim kvalitetom, ali ova generacija igrača, da ne idemo daleko u prošlost, je pokazala solidnu reakciju na rukometni stil nordijskih država.

Briljantni Prce

Prvenstveno u duelima sa tad vrlo jakim Islandom za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. godine kad smo u Sarajevu 7. juna 2014. godine bili bolji sa 33:32, a sedam dana kasnije u Rejkjaviku odigrali 29:29. U sljedećim kvalifikacijama za Euro 2016. godine u Poljskoj smo dobili Dansku u grupi. U Tuzli su Danci 2. novembra 2014. godine bili bolji sa 25:23, a u Brondbiju 14. juna 2015. godine sa 26:25, i to preokretom u posljednjoj minuti.

Zanimljivo je da je u svim tim utakmicama gdje smo odigrali svoj najbolji rukomet briljirao Nikola Prce. Islandu je u prvoj utakmici zabio 10 golova, u drugoj sedam, a Danskoj u Brondbiju devet. Protiv Danaca u Tuzli se nije upisao u strijelce. Gotovo identičan tim će se suprotstaviti večeras i Norveškoj.

Koliko međutim to sve ima smisla kao poređenje i koliko je eventualno primjenjivo na sasvim novu generaciju rukometaša iz Norveške, pokazat će večerašnji dvoboj u Spektrumu.

Još jednom da ponovimo. Poželimo od igrača da ostave srce na terenu, pa i kada izgube da im ne zamjerimo.


Dodaj komentar na ovu vijest