Rusija spremna pomoći u smanjivanju napetosti između Irana i Velike Britanije

ESKALACIJA SUKOBA

Rusija spremna pomoći u smanjivanju napetosti između Irana i Velike Britanije

Usred eskalacije pomorskog "rata" između Irana i Velike Britanije u vezi sa zapljenom naftnog tankera, javili su se ruski zvaničnici koji su ponudili pomoć u smirivanju napetosti.

Ranije je objavljeno da je vlada Velike Britanije saopćila da su tri iranska broda pokušala blokirati prolaz britanskom naftnom tankeru u Hormuškom tjesnacu, ali da su se povukla nakon upozorenja s britanskog ratnog broda.

S druge strane, Iranska revolucionarna garda odbacila je tvrdnje da je vojska pokušala zaustaviti britanski naftni tanker u Perzijskom zaljevu, javila je lokalna novinska agencija Fars u četvrtak.

U međuvremenu, britanska vlada je ponovo apelirala na Teheran da smanji krizu između dviju zemalja. Govoreći o tom pitanju, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjakov je također izjavio da je Moskva spremna pomoći u ublažavanju napetosti.

U isto vrijeme, zabrinutost se povećava u Evropi i SAD-u nakon što je Iran počeo povećavati obogaćivanje uranom nakon što je izjavljeno da više neće djelovati u skladu s nuklearnim sporazumom koji je potpisan 2015. godine.

Sjedinjene Američke Države su se povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo su uvele ekonomske sankcije.

Iranski lider Hassan Rouhani upozorio je ranije da će Velika Britanija "osjetiti posljedice" nakon što su zvaničnici Gibraltara i britanske kraljevske mornarice zaplijenili iranski naftni tanker koji je prošle sedmice krenuo prema Siriji.

"Ja sam saopćio Britancima da su oni inicijatori nesigurnosti i kasnije će shvatiti posljedice svojih poteza", istakao je Rouhani.

IZVOR: klix.ba Objavljeno na dan 11.07.2019 - 12:10

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info