Rusija tvrdi da su pregovori o Ukrajini ušli u ''slijepu ulicu'' i da pripremaju opcije

Razočarani razgovorima

Rusija tvrdi da su pregovori o Ukrajini ušli u

Poljski ministar vanjskih poslova rekao je u četvrtak da je Evropa u opasnosti od upadanja u rat jer je Rusija rekla da još ne odustaje od diplomatije, ali da vojni stručnjaci pripremaju opcije u slučaju da se tenzije oko Ukrajine ne mogu smiriti.

U Washingtonu, Bijela kuća je saopćila da je prijetnja ruske invazije na Ukrajinu i dalje visoka sa oko 100.000 raspoređenih ruskih vojnika i da će Sjedinjene Države u roku od 24 sata objaviti obavještajne podatke koji sugeriraju da bi Rusija mogla izmisliti izgovor da ga opravda.

"Ratni bubanj zvuči glasno, a retorika je postala prilično reska", rekao je Michael Carpenter, američki ambasador pri Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS), nakon razgovora s Rusijom u Beču.

"Prijetnja od vojne invazije je velika", rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. "Nema određenih datuma za više razgovora. Prvo se moramo konsultovati sa saveznicima i partnerima."

Rusija je rekla da se dijalog nastavlja, ali da je zapao u ćorsokak dok je pokušavala uvjeriti Zapad da zabrani ulazak Ukrajine u NATO i poništi decenije širenja saveza u Evropi - zahtjevi koje su Sjedinjene Države nazvale "nepokrenutim".

"U ovoj fazi je zaista razočaravajuće," rekao je ruski ambasador Aleksandar Lukaševič novinarima nakon sastanka OEBS-a, trećeg dijela u nizu razgovora između Istoka i Zapada ove sedmice.

Upozorio je na moguće "katastrofalne posljedice" ako se dvije strane ne dogovore oko onoga što je Rusija nazvala sigurnosnim crvenim linijama, ali je rekao da Moskva nije odustala od diplomatije i da će je čak ubrzati.

Ruski komentari odražavaju obrazac u kojem Moskva kaže da želi nastaviti diplomatiju, ali odbija pozive da preokrene gomilanje svojih trupa u blizini Ukrajine i upozorava na neodređene posljedice po zapadnu sigurnost ako se njeni zahtjevi ne usliše.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov također je rekao da su raniji sastanci pokazali su ušli u "slijepu ulicu", te da ne vidi razloga da u narednim danima ponovo sjedne za ponovno pokretanje istih razgovora.

 


Dodaj komentar na ovu vijest