Salkić Enesu Kantonalni sud Bihać nepravosnažnom presudom utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i 7 mjeseci zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

USK

Salkić Enesu Kantonalni sud Bihać nepravosnažnom presudom utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i 7 mjeseci zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Dana 8.10.2021. godine nakon vijećanja i glasanja vijeće Kantonalnog suda u Bihaću  donijelo je, a predsjednik vijeća objavilo presudu kojom se Salkić Enes oglašava krivima zbog krivičnog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa članom 22. preuzetog KZ SFRJ, uslijed čega mu se primjenom važećih zakonskih odredbi izriče kazna zatvora, u trajanju od 1 (jedne) godine i 7 (sedam) mjeseci.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je dana 25.12.2020. godine podignulo optužnicu protiv Salkić Enesa koji se tereti da je u vrijeme rata u RBiH (1995. godine) i oružanog sukoba na teritoriji općine Velika Kladuša, između pripadnika 5 Korpusa  Armije RBiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, u svojstvu rezervnog policajca Službe javne bezbjednosti Velika Kladuša, Policijska stanica Velika Kladuša, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12.augusta 1949.godine. Naime, optuženi je nakon što se civili Čelebić Sulejman dobrovoljno javio u Policijsku stanicu u Velikoj Kladuši, a potom sproveden i postrojen ispred zgrade Šahovskog kluba, istog odveo u prostoriju Šahovskog kluba gdje ga je počeo snažno udarati palicom po cijelom tijelu, a potom nogom obuven u čizme udario snažno u predjelu donjeg djela leđa nanoseći mu na opisan način snažnu fizičku bol i duševne patnje. Prema tački 2 optužnice, a nakon što je AR BiH lišila slobode civila Latić Esada i zatvorila ga zajedno sa drugim pristalicama Autonomne pokrajine Zapadna Bosna i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna u halu firme „Seko“ u krugu privrednog društva Grupex, optuženi je oštećenog odveo u drugu prostoriju gdje ga je tukao metalnom šipkom po tijelu, slomio mu ruku , pa kad je oštećeni pao na tlo nastavio ga sa nogom u obuvenim čizmama dalje udarati po tijelu dok oštećni nije izgubio svijest  nanoseći mu na opisan način snažnu fizičku bol i duševne patnje.

Napominjemo da je odluka Kantonalnog suda u Bihaću, kojom je optuženi osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 7 (sedam) mjeseci nepravosnažna i da nije izrađen i dostavljen pisani otpravak presude ovom Tužilaštvu. Nakon prijema pisanog otpravka presude postupajući tužilac će a po izvršenoj analizi sudske odluke odlučiti o eventualnom izjavljivanju žalbe na odluku o visini izrečene kazne. Istovremeno optuženi ima pravo da u skladu sa zakonskim odredbama izjavi žalbu na ovakvu odluku suda,saopćeno je iz Tužilaštva USK.


Dodaj komentar na ovu vijest