Sastanak premijera USK sa obespravljenim radnicima

BiH

Sastanak premijera USK sa obespravljenim radnicima

Vlada je prošle godine isplatila 6 naknada ovim radnicima u prosjeku za jedan mjesec 315 maraka, a nastavak isplate doveden je u pitanje nakon što je Federalna Vlada prvobitno planirana sredstva za ove namjene usmjerila u projekte zapošljavanja.

Ostvarivanje prava  radnika na naknade  za 8 poduzeća  u kojima je proveden stečajni  postupak, tema je sastanka  premijera USK Huseina Rošića sa  predstavnicima radnika-povjeriocima ovih poduzeća. Sastanku su prisustvovali  i  radnici bihaćkog Krajinametala u kojem još nije okončan stečajni postupak.

Kako i na koji način  izmiriti preostale  obaveze prema  radnicima  nekadašnjih privrednih subjekata koji su otišli u stečaj Kombiteksa, Polietilenke, Amrateksa, Drvne industrije Sanica, ŠIP Una, Tvornice kartona i imabalaže Cazin, Noviteta  i drugih, tema je sastanka kojeg je sazvao premijer USK  sa  radnicima ovih firmi.  Naime, Vlada je  prošle godine isplatila 6 naknada ovim radnicima u prosjeku za jedan mjesec  315 maraka, a  nastavak  isplate  doveden je u pitanje nakon što je Federalna Vlada  prvobitno planirana sredstva za ove namjene usmjerila u projekte zapošljavanja.  Radi se o 1,6 miliona maraka neophodnih da se naknade za 490 radnika izmire.

Obespravljeni radnici tvrde da  neće odustati  od svojih  zahtjeva. Pozivaju nadležne da ulože maksimum napora da se napravda ispravi, jer kažu cjelokupan proces dugo traje.

Sastanku su bili prisutni i radnici bihaćkog Krajinametala koji su  bili zapostavljeni ovih godina i nisu dobili ove naknade. Premijer Rošić tvrdi da će Vlada učiniti sve da se njima, ali i drugim privrednim subjektima koji su u istoj poziciji vrati dostojanstvo i obezbjedi ono što im zakonom pripada.

IZVOR: rtvusk.ba Objavljeno na dan 21.09.2017 - 07:35

Dodaj komentar na ovu vijest