Srpska pravoslavna crkva: Osobe iz ''Pravde za Davida'' su ometali bogosluženje

PISALI MUP-U RS

Srpska pravoslavna crkva: Osobe iz

Srpska pravoslavna crkva uputila je dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Rpublike Srpske 5. juna u kojem traže da im se osigura nesmetano korištenje porte hrama za vjerska i druga društvena događanja u organizaciji Crkve jer im to u prethodnom periodu nije bilo moguće zbog okupljanja članova grupe Pravda za Davida.

Policijski službenici PU Banja Luka su obavijestili članove grupe PzD da im od subote nije moguće okupljanje u hramu Saborne crkve Hrista Spasitelja, ali sadržaj ovog zahtjeva niti rješenje MUP-a RS da se postupa po istom nisu objavljeni.

U zahtjevu SPC-a navodi se kako su dobijali pritužbe parohijana i brojnih građana u vezi ponašanja i postupanja grupe osoba koja se, kako navode u pismu, predstavljaju pod imenom "Pravda za Davida".

"Ta negodovanja su znatno učestalija u posljednje vrijeme, preciznije od početka okupljanja maturanta koja redovno prati prisustvo većeg broja osoba. Pored navedenog, mi smo, također, imali određenih neprijatnosti sa pomenutom grupom. Ono što je najznačajnije da istaknemo je slučaj koji se dogodio na Veliki Petak kada su ove osobe prilikom ophoda oko hrama - litije i bogosluženja, na osveštenom prostoru porte neprimjereno ponašali, podizali ruke sa skupljenom pesnicom i tako ometali sam poredak bogosluženja", navodi se u pismu SPC-a.

Napisali su i kako od prvog dana okupljanja u porti zaposlenici hrama pokušavaju ostvariti bilo kakav kontakt i upoznati grupu sa pravilima ponašanja i ophođenja na prostoru porte hrama.

"Pored ignorantskog odnosa prema instituciji u čijem dvorištu se grupa okuplja i uprkos čestom stavljanju u negativan kontekst Crkve, nikada nismo uticali na okupljanja pomenutih osoba. Nismo to činili ni kada su ove osobe izlazile iu okvira primjerenog ponašanja, s obzirom na mjesto, vrijeme i uslove u kojima se nalaze. Čak i kada su ova okupljanja proizvela materijalnu štetu u porti hrama, ništa nismo poduzimali iako je oštećen određeni broj stubova i segmentara ograde koju smo uspjeli popraviti. Tragovi paljenje svijeća na pločniku porte su nerješiv problem. Sve vrijeme i pored toga što im je pristup omogućen, imenovani ne pale svijeće na mjestu predviđenom za to niti dolaze u hram u vremenu kada je dostupan svim vjernicima", navode.

Ističu kako ovakva okupljanja nemaju ništa s vjerskim sadržajem ovog prostora.

Članovi grupe PzD su ogorčeni ovakvom nastupom SPC-a i MUP-a RS negirajući da su napravili bilo kakva oštećenja ili remetili rad crkve.

IZVOR: klix.ba Objavljeno na dan 12.06.2019 - 07:47

Dodaj komentar na ovu vijest