Šta će biti s Premijer ligom BiH? Danas važna sjednica čelnika Nogometnog saveza

SPORT

Šta će biti s Premijer ligom BiH? Danas važna sjednica čelnika Nogometnog saveza

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na rasporedu je danas u 17:30 sati, a kako saznajemo, glavna tema na dnevnom redu bit će pitanje nastavka Premijer lige BiH i ostalih takmičenja pod okriljem NS BiH.

Savez je s klubovima nakon posljednje videokonferencije krajem aprila načelno dogovorio korake povratka ekipa u trenažni proces te 7. juni kao datum kada bi se moglo nastaviti prvenstvo ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

Međutim, problem je nastao nakon što je Fudbalski savez Republike Srpske dobio odgovore od više ministarstava manjeg bh. entiteta u kojem su istakli da profesionalna sportska takmičenja neće biti moguća prije 1. jula.

U tom najcrnjem scenariju jasno je da bi se prvenstvo moralo prekinuti budući da bi se probili svi rokovi koje je Evropska nogometna federacija (UEFA) ranije postavila svim svojim članicama.

Ovakvoj nepopularnoj odluci najviše bi se obradovao FK Borac i njegov predsjednik Vico Zeljković, koji je u više navrata u medijskim istupima govorio kako je njegova velika želja da se prvenstvo okonča. Indikativno je da ministarstva iz RS-a iznose tako drastične preporuke koje su u skladu s željama čelnika najvećeg kluba iz ovog dijela BiH, koji bi tako u slučaju prekida prvenstva imao mjesto u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Ipak, postoji i realna opcija da u RS-u promjene mišljenje budući da je od ponedjeljka najavljeno popuštanje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa pa će tako biti otvoreni restorani, kafići, kozmetički i frizerski saloni, javni prijevoz...

Da je preporuka ministarstava iz RS-a prenagla govori nam i sve manji broj novozarežnih koronavirosom posljednjih dana u ovom entitetu, ali i jučerašnje odluke hrvatskog i srbijanskog nogometnog saveza da se prvenstva u ovim državama nastave već 30. maja. Bundesliga počinje već 15. maja, dok je i pripremi i nastavak takmičenja u Italiji, Španiji i Engleskoj, iako su ove zemlje žestoko pogođene pandemijom.

Zbog svega toga postoji mogućnost da danas i ne bude nekih većih odluka na sjednici Izvršnog odbora NS BiH pogotovo što je UEFA dala rok za slanje konačnih odluka o završetku prvenstva do 25. maja.


Dodaj komentar na ovu vijest