Sudski izvršitelji na terenu: Hoće li oduzimati imovinu zbog neplaćenih računa za smeće

Kanton Sarajevo

 Sudski izvršitelji na terenu: Hoće li oduzimati imovinu zbog neplaćenih računa za smeće

Komunalno preduzeće Rad obavijestilo je stanovnike Kantona Sarajevo da su sudski izvršitelji počeli sa prisilnom naplatom potraživanja. Rade to po osnovu neplaćenih računa za odvoz smeća, u skladu sa rješenjima o izvršenju koje je izdao Općinski sud.

Iz ovog preduzeća pozivaju građane koji imaju dugovanja prema KJKP Rad da se što prije se jave u njihove naplatne centre kako bi izmirili dugovanja.

"Riječ je o građanima koji nisu izvršili plaćanja i prema kojima je pokrenut sudski postupak. Na godišnjem niovu bude do 50.000 tužbi, a kada se donesu rješenja o izvršenju, građani su dužni da se jave u Rad kako bi izmirili dug, koji se može platiti i na rate. Ukoliko se ogluše na takva rješenja, Sud aktivira sudske izvršitelje", kaže Mirza Ramić, glasnogovornik ovoga preduzeća.

Zamolili smo ga za objašnjenje kako ovaj postupak funkcionira u praksi i da li građanima eventualno može biti zaplijenjena imovina kako bi se nadoknadio dug.

"Do sada nije bilo takvih slučajeva, niti se nekome može oduzeti bilo šta. Ne može se niko prepadati, već se ide s apelima prema građanima kako bi se dugovanja izmirila i kako bi se usluge redovno plaćale. Mi nismo u mogućnosti da sa usluge isključimo pojedince, pa je je ovo način da se građani još jednom pozovu da se 'uozbilje' i redovno plaćaju usluge odvoda otpada", objašnjava Ramić.

Provjeru stanja računa građani mogu provjeriti putem SMS poruke, a sadržaj poruke je šifra korisnika koju treba poslati na broj telefona 062 27 00 00. To se može učiniti i preko internetske stranice preduzeća te lično u jednom od centara KJKP Rad na više lokacija u gradu.

Foto: Shutterstock

 


Dodaj komentar na ovu vijest