Sve strahote Tomašice pretočene u knjigu

Promocija monografije

Sve strahote Tomašice pretočene u knjigu

Promocija monografije “Tomašica - masovna grobnica”, čiji autori su Mujo Begić, Senadin Ramić i Zlatan Ališić, održana je sinoć u prepunoj sali općinske Vijećnice Sanski Most. Organizatori ovog događaja bili su Medžlis IZ Sanski Most, Asocijacija AKOS Most, Udruženje civilnih žrtava rata i porodica sa djecom sa USK-a, Udruženje logoraša i Exit media. O ovoj vrijednoj monografiji govorili su autori knjige, dr. Mujo Begić i Senadin Ramić, te Edin Ramulić, dok je uvodničar i moderator ovog događaja bio prof. Mirsad ef. Spahić. 
Ova promocija je uveličana stihovima pjesme “Tomašica i druge Palestine”, čija je autorica Danja Đokić i “Prijedor – boja smrti”, koju je napisala naša poznata književnica Melika Salihbeg Bosnawi, a stihove ovih pjesama govorila Admira Arnautović, spikerica na RTV “Sana”. 

“Radi se o izuzetno važnom naučnom djelu koje na naučan i nedvosmislen način interpretira istinu o stradanju civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti u Prijedoru.”, istakao je u uvodnom obraćanju efendija Spahić, predsjednik Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport Sanski Most.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja logoraša S. Most gosp. Nihad Ključanin koji je naglasio važnost važnost čuvanja sjećanja na sve žrtve, ali i neophodnost našeg učestvovanja u kulturi pamćenja kroz aktivna svjedočenja, praćenja suđenja zločincima i posjetama lokaliteta masovnih grobnica. 

IZVOR: USKinfo.ba Objavljeno na dan 29.02.2016 - 11:13

Dodaj komentar na ovu vijest