Tom Sauer, mali čovjek, veliki humanista: Osoba koju Bihać ne smije zaboraviti

BIHAĆ

Tom Sauer, mali čovjek, veliki humanista: Osoba koju Bihać ne smije zaboraviti

Možda je malo stanovnika Grada Bihaća koji znaju nešto o gospodinu Tomu Saueru, ali oni koji poznaju njegovu priču znaju da se radi o velikom humanisti, muzičaru i dobrotvoru koji je pomagao Bišćanima u najtežim trenucima tokom proteklog obrambeno-oslobodilačkog rata 1992. – 1995. godine, piše abc.ba.

Tom Sauer je nijemac iz malog gradića Kronaha u Njemačkoj. Po zanimanju je defektolog, a bavi se i muzikom,piše abc.ba

Priča koja ga vezuje za BiH i Bihać proistekla je iz poznanstva sa porodicom Kapić iz Bihaća, koju je upoznao prilikom ljetovanja na Jadranskom moru prije rata. Kada se zaratilo na ovim prostorima, to poznanstvo mu je bilo motiv da zajedno sa Dieterom Höhnelom i još nekoliko prijatelja počne da prikuplja, dovozi i distribuira humanitarnu pomoć za Bihaćki okrug tokom rata, i to u velikim količinama. Svu humanitarnu pomoć dovozili su na ime porodice Kapić, te zajedno sa Dervišom i Husnijom Kapić, te njihovim kćerkama Alisom i Almirom pomoć je distribuirali dalje stanovnicima Bihaća.

U Njemačkoj su organizirali prikupljanje pomoći po domaćinstvima, školama i preduzećima, razne humanitarne koncerte i druge vidove humanitarnih aktivnosti za Bihać.

Iako je bilo problema sa ulaskom u BiH, prvi put u Bihać došli su 29.12.1992. godine sa tri kamiona humanitarne pomoći, da bi se nadalje te količine povećavale svaki put kada bi dolazili. Tom i njegova ekipa ukupno su sedamnaest puta dopremili konvoje pomoći za Bihać. Dovozili su prehrambene proizvode, odjeću, lijekove, ortopedska pomagala, hranu za bebe, obuću i ostale potrepštine.

Ovaj članak i fotografije samo su podsjetnik na sve članke koji su u to vrijeme proistekli iz njegove humanosti, te opomena da Grad Bihać i građani Bihaća ne smiju zaboraviti ljude poput Toma Sauera.

IZVOR: mojusk.ba Objavljeno na dan 11.01.2018 - 10:54

Dodaj komentar na ovu vijest