Trideset radnika Kantonalne uprave za šumarstvo dobilo otkaze - Šume bez čuvara već četrdeset dana!

Drugi put ove godine radnici otpušteni

Trideset radnika Kantonalne uprave za šumarstvo dobilo otkaze - Šume bez čuvara već četrdeset dana!

27. juna 2018. godine trideset radnika Kantonalne uprave za šumarstvo dobilo je rješenja o prestanku radnog odnosa. Od početka nove godine, to je već drugi otkaz koji je uručen ovim ljudima. U rješenjima koja su im potpisana jasno stoji da su ih ŠPD Unsko-sanske šume dužne zaposliti, ali im nova radna mjesta nisu ponuđena ni nakon 40 dana od otkaza. 

Brojna su kršenja zakona i nepravilnosti u ovom slučaju. Od pedesetak radnika u ovom preduzeću, njih trideset je dobilo rješenja o prestanku radnog odnosa jer nisu zadovoljili kriterije po sistemu bodovanja. A sistem bodovanja daje prednost učešću u ratu ispred radnog iskustva, stručne spreme i kvalificiranosti za obavljanje posla, pa tako radnici koji su imali sedam godina kada je počeo rat, nisu imali šansu za prolaz.

Također, izvršena je diskriminacija po nacionalnoj osnovi. Jedini Hrvat u ovom preduzeću, po sistemu bodovanja nije zadovoljio nove kriterije direktora Senada Hadžića, te mu je uručeno Rješenje o prestanku radnog odnosa, čime je prekršen i Zakon o državnoj službi.

Da bi stvar bila gora, radnicima je nakon uručivanja rješenja o prestanku radnog odnosa, stiglo Rješenje o korištenju godišnjeg odmora, pa je isto povučeno, nakon nekoliko dana. 

Otpremninu nisu dobili, ŠPD Unsko-sanske šume ih ne žele u svom preduzeću, direktor Hadžić koji je odlučio ko ostaje, a ko ne zadovoljava apsurdne kriterije, smatra da je sve odrađeno po propisima i ne smatra se odgovornim. Telefonski nam je, prije nego je otišao na godišnji odmor, poručio kako je sada odgovornost na Unsko-sanskim šumama koje nisu primile radnike na posao, a bile su to dužne uraditi do 30.06. ove godine. 

Ovim povodom kontaktirali smo i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a, Dragana Polimanca, čiji potpis stoji na rješenjima o otkazima. 

"Nakon što je postupajući po Odredbama Zakona o šumama direktor Kantonalne uprave za šumarstvo donio Rješenja o prestanku radnog odnosa dotadašnjim zaposlenicima uprave, ista su proslijeđena Unsko-sanskim šumama, koje su u obavezi tim licima ponuditi na zaključenje ugovora o radu, a ujedno je kadrovska služba Vlade uputila Poreskoj upravi rješenja o odjavi uposlenika sa evidencije Uprave za šumarstvo. Kako su se Unsko-sanske šume očitovale da ne mogu postupiti u tom smislu, zbog izjavljenih žalbi na Rješenje o prestanku radnog odnosa,
Ministarstvo je zatražilo postupanje Inspekcije za rad i radne odnose pri Kantonalnoj upravi za inspekcijske odnose, čije očitovanje još uvijek nismo zaprimili. Obzirom da je završena procedura prekida radnog odnosa, ali ne i prijem tih ljudi u Unsko-sanske šume, Ministarstvo je zatražilo od kadrovske službe da se od Poreske uprave zatraži poništenje odjave zaposlenika dok traju žalbeni postupci, pokušavajući na taj način zaštititi prava radnika. Ne vidimo razlog za odbijanje Unsko-sanskih šuma da zaposlenicima ponudi ugovore na zaključenje, pogotovo cijeneći činjenicu  da je to zakonska obaveza, a ne nečija dobra volja. I dalje vjerujem da će nastala situacija vrlo brzo biti prevaziđena jer je Ministarstvo iscrpilo sve mogućnosti nadzora u ovoj problematici, a više informacija ćemo imati nakon očitovanja nadležnih inspekcija." izjavio je ministar.

Ono što u ovoj priče posebno brine, jeste da su šume bez nadzora već četrdeset dana. Dakle, u periodu kada se vrši sječa, te priprema i prodaje 
drvni ogrijev, trideset radnika - čuvara šuma je dobilo otkaze i sjedi kod kuće protiv svoje volje. Slučajno ili ne, zaključite sami.  

IZVOR: Objavljeno na dan 12.08.2018 - 12:57

Dodaj komentar na ovu vijest