Turizam USK: Vlasnici objekata ne prijavljuju goste, ne plaćaju boravišnu taksu

BIHAĆ

Turizam USK: Vlasnici objekata ne prijavljuju goste, ne plaćaju boravišnu taksu

Nakon novogodišnjih praznika gradovi koji cijelu godinu žive od turizma zbrajaju noćenja i zaradu. Pojačana potrošnja zabilježena je i u USK i to prvenstveno zahvaljujući  bh. građanima koji rade u inostranstvu, te su ovdje proveli odmor. A koliko je bilo ostalih posjetitelja nema zvaničnih podataka. Ne znaju to ni u Turističkoj zajednici USK, jer podaci s kojima raspolažu su nepotpuni, jer zavisi samo od dobre volje vlasnika hotela i privatnih objekata za smještaj da prijave goste. Tako priča o boravišnoj  taksi od dvije marke po gostu ovdje ostaje samo želja  turističkih radnika, jer, iako je obavezna njeno neplaćanje ne sankcioniše se.

Najčešće turisti koji dođu i posjete USK, ovdje se zadrže oko 1,5 dan. Ono što potroše uglavnom je prihod ugostiteljskih i smještajnih objekata, bilo da je riječ o velikim hotelima ili privatnim apartmanskim jedinicama.  A općinski i gradski budžeti, kao i kantonalni, od toga nemaju  skoro ništa.

Prijava i plaćanje boravišne takse kao  jedne od  tačnih pokazatelja broja gostiju i noćenja ovdje je još uvijek, bez obzira na zakonske propise, na dobrovoljnjoj osnovi. Zapravo, naplati se gostu, ali ne završi na računu Turističke zajednice. To je razlog da je, iako se prošle sezone tražila soba više, uplaćeno svega 40.000 maraka boravišne takse u cijelom USK, kaže Jasminka Šuško iz TZ USK.

A dok se broj gostiju povećava i prihodi rastu i to dobrim dijelom kod neregistriranih iznajmljivača, malo se toga za sada može učiniti. Razlog je to što još uvijek nije završena priča procedura usvajanja određenih podzakonskih akata.

„Kantonalna skupština  prošle godine trebala je usvojiti ovaj zakon, ali je povučen sa dnevnog reda, te se u Ministarstvu trebao naći u narednom vremenu. To će rezultirati revizijom poslovanja Turističke zajednice što je potrebno kako  bi  bili ravnopravan partner Ministartvu u izradi marketing plana i razvoja strategije turizma“, kaže Samir Sedić, ministar privrede u Vladi USK.

Kantonalna turistička zajednica je na rubu opstanka sa pet uposlenih, ogromnim dugovanjima i sudskim procesima. U borbi za izvršenje obaveza , prijavili su pet najvećih hotelijera finasijskoj policiji zbog neuplate boravišne takse. U Ministartvu  privrede  ipak najavljuju bolje uređenu ovu oblast u 2018. godini.

„Priprema se informacija o smještajnim kapacitetima, što se definitvno još ne zna. Odrađena je i kategorizacija objekata, izdata su privremena rješenja“, kaže ministar Sedić.

Izmjenama  zakona  gradovi i općine moći će osnovati svoje turističke zajednice što su neke lokalne zajednice već započele. Hoće li to  značiti i stvarno rješenje  ključnih problema u turizmu USK, više je nego neizvjesno.

Dok je moguće da USK ima 95 smještajnih jedinica, a podatke o broju noćenja dostavlja samo njih 49, znači da se primjena zakona ne kontroliše. Puno je to posla za sve, od porezne uprave do  inspekcijskih službi.

IZVOR: rtvusk.ba Objavljeno na dan 11.01.2018 - 09:09

Dodaj komentar na ovu vijest