U okviru projekta ''Zaštita i promocija kestena'' ministru Adnanu Alagiću uručena Studija

IPA INTERREG

U okviru projekta

Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona u okviru Programa IPA INTERREG prekogranična saradnja Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.,  realizirao je projekat „Zaštita i promocija kestena”, a što je bio povod da direktorica navedenog Zavoda, Mehira Perviz, dana 31.1.2020. godine posjeti ministra Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnanan Alagić, te ga upozna sa istim.

Radi se o projektu kojeg je implementiralo nekoliko partnera iz dvije susjedne zemlje i to, Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona, općina Velika Kladuša i općina Bužim iz Bosne i Hercegovine, te općina Vojnić, grad Karlovac i Centar za  šljivu i kesten iz Hrvatske. Cilj projekta "Zaštita i promocija kestena" bio je da se zajedničkim aktivnostima i promocijom poveća stepen zaštite i upravljanja rizicima kestenovih šumama u graničnom području Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kojeg posebno u zadnjem desetljeću ugrožava osa šiškarica.

U okviru navedenog projekta kako je istakla direktorica Perviz, Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona, značajno je ojačao svoje tehničke i ljudske kapacitete, jer je pored opreme koju je dobio, imao priliku posjetiti certificirani institut za polen u Novom Sadu i obučiti svoje stručnjake za analizu istoga. Nadalje, jedan od rezultata projekta bila je i urađena studija “Analiza zdravstvenog stanja prirodnih šumskih populacija kestenovih šuma sa prijedlogom mjera za očuvanje i formalnu zaštitu populacije pitomog kestena na području općina Bužim i Velika Kladuša" koja je i uručena ministru Adnanu Alagiću.

Ovo je bila prilika da se ministar Alagić zahvali na upriličenoj posjeti, te da istakne da ovakvi projekti koji trebaju prije svega očuvati autohtone vrste koje obitavaju na području Unsko-sanskog kantona i sa aspekta okoliša doprinijeti biološkoj raznolikosti, uvijek će podržati, a posebno kada zna da se radi o domaćem kestenu čiji uzgoj ima tradiciju na ovom području prije svega u proizvodnji meda i kestena kao namirnice koja se koristi u ishrani.


Dodaj komentar na ovu vijest