U subotu u Gradskoj galeriji u Bihaću izložba Muhameda Kafedžića Muhe pod nazivom Hanami

Treća samostalna izložba u Bihaću

U subotu u Gradskoj galeriji u Bihaću izložba Muhameda Kafedžića Muhe pod nazivom Hanami

Hanami (花見 - Flower Viewing) je tradicionalni japanski običaj posmatranja i uživanja u beharu - beharu šljive (umemi – posmatranje šljivinog cvijeta) koja počinje cvjetati ranije, pa onda japanske trešnje, koja u isto vrijeme označava dolazak i početak proljeća u Japanu. Ovo je ujedno i naziv izložbe Muhameda Kafedžića Muhe, na kojoj su predstavljeni radovi nastali u periodu 2019 - 2020., a predstavljaju razmišljanja, istraživanja i proširivanja slikarskih tema i tehnika inspiriranih njegovim boravkom u Japanu. Ovi radovi su svojevrstan „behar“ koji najavljuju nastanak novih serijala slika i umjetničkih radova - umjetnikovo lično proljeće.

Njegova nova istraživanja počinju 2018. godine kada uvodi pleksiglas kao slikarsku podlogu inspirisan radovima slovenačkog slikara Jože Ciuha i japanskih celova za anime, a dalje produbljuje ovu tehniku pod uticajem japanske tradicije pravljenja diorama. Dodatno se vraća strip i ilustratorskim tehnikama koje opet kombinuje sa tradicionalnom gradnjom portreta. Ovo kombinovanje tehnika je u duhu ukiyo-ea, a i suvremenog slikarstva, koji su po svojoj prirodi eklektični. U radovima dominira motiv trešnjinog cvata (sakura) sa drugim floralnim motivima, Velikog talasa i vode, te osvrti na poznata umjetnička djela u okviru serijala Utamaro Lichtenstein.

Ovo je treća samostalna izložba ovog umjetnika u Bihaću, a njoj su prethodile Gome no Sensei (Master of Tresh) u Izložbenom salonu Muzeja USK-a u okviru Coltan Festivala 2005.v godine i 100 Pogleda na Ukiyo-e (100 Views of Ukiyo-e) u Gradskoj Galeriji Bihać 2012. godine.

Ovaj umjetnik ima posebnu vezu sa Bihaćom i Bišćanima, a što se naročito ističe u stalnom učešću i podršci Likovnoj koloniji Admir Lješčanin – Duga.

Muhamed Kafedžić Muha i Gradska Galerija Bihać Vas ovim putem pozivaju da posjetite izložbu i sami uživate u posmatranju „behara“.

Detaljnije informacije o izložbi pogledajte OVDJE


Dodaj komentar na ovu vijest