U Velikoj Kladuši formiran krizni štab za migrantsku krizu

USK

U Velikoj Kladuši formiran krizni štab za migrantsku krizu

- U Velikoj Kladuši je, na inicijativu mjesnih zajednica, formiran Krizni štab za migrantsku krizu. S obzirom na to da situacija s tim u vezi i u ovoj općini izmiče kontroli, zadaća Štaba bit će poduzimanje mjera kako bi se stanje iole normaliziralo. Tokom sedmice je održana i prva sjednica Kriznog štaba na kojoj su doneseni brojni zaključci upućeni svim nivoima vlasti. Traže zatvaranje prihvatnog centra u Miralu, te pojačan nadzor BH i veći broj policijskih patrola na području Općine

Uz Bihać, Općina Velika Kladuša od početka nosi teret migrantske krize. 
Prva se našla na udaru migranata koji i nakon godinu dana, ne prestaju stizati u ovaj gradić na sjeverozapadu Bosne. Na pola puta do obećanih zemalja, s jedne strane u uvjetima humanitarne katastrofe, a s druge skloni kriminalnim radnjama, ugrožavaju sigurnost tamošnjeg stanovništva. Usamljeni u ogromnim problemima, Kladuščani dalje ne žele ovako.

Osim sigurnosne, zabrinjavajuća je i zdravstvena situacija. U ne tako idealnim uvjetima boravka, prijeti opasnost od izbijanja epidemija. Ovi su stavovi izneseni tokom sjednice Komisije za prostorno planiranje i rad mjesnih zajednica, na kojoj je usvojena odluka da se formira Krizni štab koji će biti u stalnom zasjedanju.

Traže veće učešće državne i kantonalne vlasti, policijskih snaga te inspekcijskog nadzora u Miralu iz kojeg, smatraju, treba iseliti migrante. Nakon osnivačke, održana je i prva radna sjednica Kriznog štaba sa proširenim zaključcima. Pribojavajući se scenarija od jesenas, kada su migranti blokirali Maljevac, na sve načine će, poručili su, nastojati spriječiti dolazak novih.
 

IZVOR: rtvusk.ba Objavljeno na dan 10.02.2019 - 20:56

Dodaj komentar na ovu vijest