UN traži hitnu reakciju na protjerivanje migranata iz Hrvatske u BiH

HRVATSKA

UN traži hitnu reakciju na protjerivanje migranata iz Hrvatske u BiH

UN misija u Bosni i Hercegovini pozvala je na hitno djelovanje da bi se zaustavilo nasilno vraćanje i kolektivno protjerivanje izbjeglica, tražilaca azila i migranata duž hrvatske granice posle prošlosedmičnog incidenta sa 50 vidno iscrpljenih muškaraca.

U saopštenju je misija navela da su se timovi UN-a i predstavnici nevladinih organizacija susreli sa tom grupom ljudi koji su išli pješke duž graničnog prijelaza sa Hrvatskom u petak sa ranama na tijelima i sa potrebom za odjećom.

Oni su rekli da su im oduzeti mobilni telefoni, novac i lične stvari kada su pokušali da pređu granicu, da su štapovima tučeni i potisnuti nazad u BiH, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, zdravstveni radnici iz nevladinih organizacija pružili su „hitnu medicinsku pomoć“ polovini muškaraca.

Za sada nema odgovora na taj izvještaj iz Bosne i Hercegovine ili Hrvatske, navodi agencija AP. Hrvatske vlasti više puta ranije demantovale da su koristile fizičku silu prema migrantima koji su pokušali iz BiH da stignu u Hrvatsku, članicu EU.

Hiljade migranata blokirano je u Bosni i Hercegovini u pokušaju da stigne do zapadne Evrope. Mnogi su se žalili na nezakonito vraćanje i nasilje od strane hrvatskih graničnih snaga, prenosi AP.

UN misija u Bosni i Hercegovini je ukazala da su vraćanje i kolektivna protjerivanja zabranjeni prema međunarodnom i EU pravu. „Pozivamo zemlje o kojima se radi da ispitaju incident koji se dogodio 2. aprila i da kazne sve počinioce na odgovarajući način“, navela je misija UN.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / AFP


Dodaj komentar na ovu vijest