USK: Migrantska kriza - Predstava u kojoj su uloge podijeljene: Nekom brat,nekom rat,nekom problem ,a nekom biznis

USK

USK: Migrantska kriza - Predstava u kojoj su uloge podijeljene: Nekom brat,nekom rat,nekom problem ,a nekom biznis

- Ilegalni migranti i izbjeglice, koji borave na ovom području, i dalje su top tema u medijima i među građanima USK. Zabrinutost raste zbog najavljenih predviđanja da se s početkom proljeća očekuje novi migrantski val, a da su istovremeno nadležno Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti bez rješenja za ovaj problem. Vlasti Unsko – sanskog kantona, općina i gradova pogođenih krizom, čine sve kako bi se pritisak na stanovništvo smanjio. Međutim, čini se kako nekima ovakvo stanje odgovara jer je finansijski isplativo 

 Ostalo je pet dana za konkretnu reakciju Ministarstva sigurnosti odnosno Vijeća ministara na zaključke Operativne grupe za nadzor nad migracijama u USK. 
 
Podsjećamo, pored ostalog je zatraženo da ovo Ministarstvo preuzme upravljanje prihvatnim centrima. U protivnom Vlada će poduzeti aktivnosti koje će voditi do njihovog zatvaranja.  S tim ciljem ministar policije Nermin Kljajić u petak se sastao s prijevoznicima kako bi se dogovorili oko eventualnog izmještanja viška migranata u centre van kantona. U Operativnoj grupi smatraju da dodatni problem stvaraju građani koji u cijelom problemu vide vlastitu korist.
Kantonalna inspekcija i dalje vrši nadzor nad iznajmljivačima stambenih prostora ilegalnim migrantima. 

Od jula do decembra prošle godine izvršeno je 145 kontrola, zatečena su 804 migranta. 15 iznajmljivača nije imalo rješenje odnosno broj kreveta nije se podudarao sa brojem smještenih osoba. Zabrana obavljanja djelatnosti  je izrečena u 34 slučaja a naplaćeno je 18.000 maraka po osnovu izdatih prekršajnih naloga.  

Iz svega se može zaključiti da u nadležnosti inspekcije nije provjera kome se izdaju objekti, nego da li iznajmljivači imaju dozvole za rad. 

Novi val ilegalnih migranata i izbjeglica, prema nekim predviđanjima, očekuje se u proljeće. Vlasti u USK očekuju da će u međuvremenu biti usvojena državna strategija u skladu kojom će se djelovati i samim tim pomoći krajiškom narodu koji trpi najveće posljedice. 


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info