USK: Pritisci iznjedrili novi bunt

!

USK: Pritisci iznjedrili novi bunt

Sindikati radnika u obrazovanju Unsko-sanskog kantona najavili su organizovanje javnih protesta prosvjetara zbog, kako navode, nezakonitih pritisaka Vlade USK i pokušaja da se na silu uguši generalni štrajk koji je započet prije dvije sedmice.

"Ozbiljno razmatramo mogućnost javnih protesta. Ta informacija je trenutno u raspravi među štrajkačkim odborima i reakcije su pozitivne. Tužbe Vlade i politički motivisane sudske zabrane samo su isprovocirale nastavnike i profesore, tako da su protesti neminovni, samo još treba sve da dogovorimo i prijavimo policiji", istakao je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Prema riječima Zehre Hadžić, predsjednice Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK, pristisci nisu pokolebali prosvjetne radnike u štrajku, a više od 80 posto njih se izjasnilo da je spremno izaći na proteste.

"Štrajk se nastavlja i može biti prekinut jedino u slučaju da nas pohapse i fizički zatvore. Tada bi to bilo pravo robovlasništvo, a i sadašnje stanje nije daleko od toga", istakla je Hadžićeva.
Inače, Vlada USK je zadužila Ministarstvo obrazovanja da pozove sve direktore osnovnih i srednjih škola da uspostave neometano odvijanje nastavnog procesa već od početka naredne sedmice.

Većina direktora obrazovnih ustanova uputila je javne pozive prosvjetnim radnicima, učenicima i njihovim roditeljima u kojima ih obavještava o početku nastave. Međutim, u sindikatima su izričiti da nastava neće započeti. Podsjećamo da je Općinski sud u Bihaću u proteklu srijedu donio odluku da se generalni štrajk u svim školama na području USK prekine i da se počne s redovnim nastavnim procesom. U sindikatima su istakli kako se uprkos svemu štrajk nastavlja, a odluku suda su nazvali političkom, dok je Vlada protiv predstavnika prosvjetara podnijela krivične prijave zbog nepoštovanja i neprovođenja sudske odluke.


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info