Večeras počinje EURO, uvodni susret između Italije i Turske

NOGOMET

Večeras počinje EURO, uvodni susret između Italije i Turske

Svečanom ceremonijom otvaranja i susretom između Italije i Turske večeras će na stadionu Olimpico biti otvoreno 16. Evropsko nogometno prvenstvo.

Reprezentacija Italije koja je jedan od domaćina na predstojećem EURU vratila se u velikom stilu i ima šta pokazati.

Jedna od najtrofejnijih nogometnih selekcija na svijetu propustila je prethodno Svjetsko prvenstvo i bilo je to prvi put nakon 60 godina da se Azzuri nisu uspjeli plasirati na veliko takmičenje i sigurno je da se na veliku scenu vraćaju gladni velikih uspjeha.

“Mislim da nakon svega što smo prošli, sada kada se situacija popravlja, mislim da je vrijeme da pokušamo vratiti osmijeh na lica. To će nam biti cilj tokom narednih mjesec dana, žalim da ljudi uživaju i zabave se. Uvodni meč je najteži, ali mi ćemo se pokušati zabaviti i na kraju slaviti“, izjavio je Roberto Mancini, selektor Italije.

Tim se preporodio nakon dolaska Roberta Mancinija na kormilo 2018. godine i polako, ali sigurno vraća Talijanima ponos i reputaciju, a u više navrata je izjavio da je njihov cilj osvajanje Eura 2020.

“Bio sam samouvjeren prije tri godine i sada sam još sigurniji. Radili smo jako dobro, imamo izvrsne igrače i izgradili smo sjajn timski duh. Dugo radimo zajedno i uživali smo i želimo nastaviti uživati i dalje. Do kraja turnira voljeli bi stići do Londona. Veoma sam samouvjeren“, Mancini.

Turska se nada uspjehu

S druge strane reprezentacija Turske predvođena selektorom Senolom Gunesom potajno se nada da može ponoviti uspjeh svog tima sa Svjetskog prvenstva 2002. godine kada je upravo Gunes predvodio tim do neočekivanog trećeg mjesta.

Ipak, u Turskom taboru su svjesni da neće biti nimalo lako, ali i istakli da veliku čast predstavlja to što će igrati susret koji otvara predstojeći Euro.

“Naravno, to ima veliko značenja za igrače, ali i za mene. Mislim da će sve oči svijeta biti uprte u večerašnji susret. Želimo predstaviti našu zemlju u najboljem svjetlu, ostvariti dobar rezultat i odigrati poštenu utakmicu što će nas sve učiniti veoma sretnim“, kazao je Gunes.

Turska ispred sebe večeras ima Svjetsku velesilu, ali činjenica da nekoliko Turskih reprezentativaca nastupa u Italiji donekle može pomoći ekipi.

“Imamo igrače koji igraju u talijanskoj ligi i oni znaju kako stvari funkcionišu ovdje i znaju sa koliko se discpiline pristupa svemu. Ipak, mislim da ovo neće napraviti veliku razliku. Svi moji igrači koji će nastupiti protiv Italije samo trebaju raditi i dati sve od sebe”, dodao je Gunes.

Evropsko prvenstvo počinje večeras i trajat će do 11. jula, a uvodni susret između Italije i Turske na rasporedu je sa početkom od 21 sat.

Foto: OZAN KOSE / AFP


Dodaj komentar na ovu vijest