Velika Kladuša: Predložen pritvor za uhapšene u predmetu ''Escobar'', a koji su osumnjičeni za trgovinu narkoticima

ODLUKA TUŽILAŠTVA

Velika Kladuša: Predložen pritvor za uhapšene u predmetu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predložilo pritvor za četiri osumnjičene osobe u predmetu "Escobar", a koje se terete za trgovinu narkoticima.

Kako su saopćili, pritvor su predložili za:
J.D., rođenog 1982. godine u Loznici, nastanjenog u Zvorniku;

D.M., rođenog 1989. godine u Velikoj Kladuši;

P.A., rođenog 1987. godine u Kranju, Slovenija, nastanjenog u Velikoj Kladuši;

S.A., rođenog 1998. godine u Velikoj Kladuši.U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine su podsjetili da navedeni uhapšeni u akciji Granične policije Bosne i Hercegovine, uz podršku SIPA-e i MUP-a Unsko-sanskog kantona, a mjera pritvora predložena je iz razloga, kako su naveli, opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKP Bosne i Hercegovine, odnosno zbog opasnosti od bjekstva (u odnosu na prvoosumnjičenog) te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Tokom istrage koju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine protiv osumnjičenih za krivična djela, kako su istakli, organizovani kriminal (čl. 250 KZ Bosne i Hercegovine) i neovlašten promet opojnih droga (čl. 195. KZ Bosne i Hercegovine), zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, na području Velike Kladuše, otkrivena je plantaža, sa sistemom za navodnjavanje na kojoj je otkriveno 6000 sadnica opojne droge marihuana (Cannabis), a koju su prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni skrivali i osiguravali uporabom vatrenog oružja te vršili krijumčarenje opojne droge, na ilegalno narko-tržište u zemljama Evropske unije, kao i na području Bosne i Hercegovine.U istrazi je ostvarena suradnja sa Graničnom policijom, Državnom agencijom za istrage i zaštitu SIPA, MUP-om USK, kao i sa partnerskim institucijama Hrvatske. Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu Bosne i Hercegovine, a istraga se intenzivno nastavlja, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.


Dodaj komentar na ovu vijest