VIDEO - Bihać: Uhapšena dva državna službenika i jedan uposlenik auto škole

USK

VIDEO - Bihać: Uhapšena dva državna službenika i jedan uposlenik auto škole

U Akciji kodnog  naziva 'Vozač dva' Policija Unsko-sanskog kantona je po nalogu Kantonalnog suda u Bihaću izvršila pretres u Ministarstvu obrazovanja USK-a,  u Sektoru za saobraćaj. 

Izuzeta je obimna dokumentacija, a u okviru akcije slobode su lišena dva državna službenika i jedan uposlenik auto škole, koji će nakon saslušanja u MUP-u USK, biti  predati Kantonalnom tužiteljstvu na dalje postupanje.

Državne službenike Damira Redžića, šefa Sektora za saobraćaj i edukaciju  i Ahmedina Balićevca, predsjednika Komisije za polaganje vozačkih ispita  tereti se za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave, dok se Besima Solakovića, uposlenika auto škole tereti za primanje dara ili  drugog oblika koristi  radi  trgovine utjecajem.

"Riječ  je o  polaganju  vozačkih  ispita, neregularnom polaganju  vozačkih ispita  dva  lica su omogućavala   prijave za plaganje iz  druge općine u  Bihaću  što   inače nije dozvoljeno   i  došlo  je do  krivotvorenja  potpisa  ministra obrazovanja  nauke, kulture i sporta USK", kazala je  Asima  Hukić Kurjaković, viši stručni saradnik u Tužiteljstvu USK.


Da je korupcija prisutna u  ovom  sektoru  potvrđuje  činjenica da je od 2016. ovo četvrta  istraga  vezana za prodaju vozačkih ispita. Do sada je jedan uposlenik Ministarstva već  osuđen  za zloupotrebu  položaja i  prodaju  vozačkih ispita zbog  čega je otpušten iz  državne  službe. Akcija Vozač 2  krenula  je  od samih  građana.

"Bilo  je dosta  anonimnih  prijava  građana koji  su  iskazivali  nezadovoljstvo  na rad komisije  za polaganje vozačkih  ispita", potvrdio je Damir Omerdić, ministar obrazovanja USK.

Zbog bolje kontrole ovog  sektora Ministarstvo obrazovanja je  formiralo  komisiju koja je nadzirala i  rad  auto škola ali i samog  sektora za  saobraćaj. Utvrđene su brojne nepravilnosti.


"Mi  smo se opredjelili za borpu  protiv korupcije  u oblasti  polaganja vozačkih  ispita. Ne može niko  kupiti  vozački ispit, ne može niko  položiti  vozački isipit, a da nema adekvatno znanje upravljanja vozilom", upozorila je Albijana Trnavci, predsjednica Komisije i sekretar Ministarstva obrazovanja.

Validnost spornih izjava utvrđivat  će se nakon zavšetka istrage a sam rad sektora za saobraćaj  bit će kratko  zaustavljen,ali će u  Ministarstvu tražiti  rješenje za ovaj  problem već naredne sedmice kako, kažu, građani, odnosno  kandidati za polaganje vozačkih ispita ne bi ispaštali.

Foto:federalna.ba


Dodaj komentar na ovu vijest