VIDEO - Delegati EU u Bihaću: Prerasporediti migrante čim se utvrde kapaciteti u Sarajevu i Tuzli

SITUACIJA ZABRINJAVAJUĆA

VIDEO - Delegati EU u Bihaću: Prerasporediti migrante čim se utvrde kapaciteti u Sarajevu i Tuzli

Predstavnici Evropske komisije i Evropske unije koji su danas u posjeti Bihaću kazali su kako je situacija zabrinjavajuća te da migrante što prije trebaju biti prebačeni u adekvatne smještajne kapacitete, a Vučjak ukinut. Također, naglasili su kako migranti moraju biti raspoređeni širom zemlje, a ne samo u USK.

Šefica Odjeljenja za BiH pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Michela Matuella kazala je da je ovo bio ključan momenat za sastanak s vlastima jer zima samo što nije stigla, a smještajni kapaciteti u kojima se migranti nalaze ne odgovaraju međunarodnim standardima.

"Razumijemo i situaciju s kojom se stanovnici USK suočavaju i moramo reći da je ovdje najveći priliv migranata. Tu smo da pomognemo. Do sada smo osigurali 36 miliona eura za upravljanje krizom, imali smo intenzivne razgovore sa svim nivoima vlasti kako bismo i njima dali podsticaj da pomognu u rješavanju pitanja interne koordinacije koja sada nedostaje. Angažovali smo i eksperta koji je prvi put došao danas i upoznao s predstavnicima vlasti u USK. Njegova pomoć će biti ključna da pomogne u organizaciji interne koordinacije", rekla je Matuella.

Istakla je kako su radili i rade na poboljšanju uvjeta života građana USK. Već su radili na projektu ulične rasvjete, a predstavnike vlasti su zamolili da zajedno s građanima detektuju koji su to infrastrukturni problemi kako bi se standard života poboljšao. S druge strane, ogorčeni su na na nerad vlasti viših nivo.

"Situacija je i dalje zabrinjavajuća. Iako je EU učinila mnogo, postoji jedna stvar koju mi ne možemo uraditi, a to je zamijeniti predstavnike državnih vlasti. Bosni i Hercegovini je odobreno 10 miliona KM u augustu ove godine da bi se iskoristili za povećanje kapaciteta i nov prihvatne centre, ali oni sve ovo vrijeme do sada nisu identifikovali nove centre. Pozitivna vijest je stigla krajem prošle sedmice kada su se pojavile nove dvije lokacije - jedna u Sarajevu i jedna u Tuzli. To smo iskoristili kao početnu tačku za razgovore u USK jer bi ti centri pomogli da se ovaj kanton barem malo rastereti pritiska", kazala je Matuella.

Trenutno se vrši provjera ove dvije lokacije kako bi se utvrdio kapacitet i koliko vremena je potrebno da se migranti premjeste. Kada se to utvrdi, radit će se plan transporta migranata, a prednost imaju oni koji se nalaze u Vučjaku.

"Vučjak je neprihvatljiv jer ne ispunjava niti jedan osnovni uvjet za smještaj migranata i vlastima ovdje je jasno da je to nešto što se treba hitno riješiti. S obzirom da dolazi zima prioritet će biti i migranti koji nemaju nikakav smještaj", istakla je.

Šef Odjeljenja pri Generalnoj direkciji za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći Martin Taschner kazao je kako je Evropska komisija vrlo zabrinuta zbog humanitarne situacije u BiH, posebno u USK. Istakao je kako su stanovnici ovog kantona izloženi velikom stresu i da migranti moraju biti razmješteni ravnomjerno širom zemlje.

"EK i EU su ovdje da vas podrži i nastavit ćemo to raditi što smo potvrdili i dana. U BiH smo prisutni od ljeta 2018. godine i do sada smo osigurali 5,8 miliona eura, što je dio od 36 miliona eura", kazao je Taschner.

Istakao je kako pomno prate kako se troši ovaj novac, a da njihove partnerske organizacije kao što su UNHCR i Dansko vijeće za izbjeglice redovno podnose izvještaje te da je do sada sve trošeno u skladu s dogovorima.

Odgovarajući na pitanje novinara rekao je kako su zabrinuti zbog izvještaja o dešavanjima na granici s Hrvatskom i svjedočenjima migranata kako ih tamošnja policija tuče, otima mobitele i novac, a u nekim slučajevima i zapuca kako ne bi prešli na njihovu teritoriju.

"Komesar koji je zadužen za pitanje je rekao u utorak pred Evropskom komisijom kako je potrebno istražiti te izvještaje jer smo te informacije dobili i od naših partnerskih organizacija. Također, potrebno je uspostaviti dijalog s vlastima Hrvatske i naglasiti da se kontrola granice mora vršiti prema međunarodnim standardima", rekao je Taschner.

Na pitanje kakvu poruku EU šalje kada osigurava sredstva za migrantsku krizu u BiH, a ujedno daje i sredstva članicama EU da štite svoje granice, te da li je plan EU da se migranti trajno nastane u BiH nije želio odgovoriti.


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info