VIDEO - Dron ušao u peti reaktor Černobila prvi put nakon 33 godine

IZUZETNO VAŽAN ZADATAK

VIDEO - Dron ušao u peti reaktor Černobila prvi put nakon 33 godine

Dron nazvan Elios 2 ušao je prvi put u peti reaktor nuklearne elektrane u Černobilu nakon 33 godine.

Dron Elios 2 pripada kompaniji Flyability, a njegov zadatak je bio da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svijetu. Radi se o nuklearnoj elektrani u Černobilu gdje se dogodila katastrofa u aprilu 1986. godine. Ovo je prvi put da se vrši provjera petog reaktora.

U vrijeme katastrofe je peti blok nuklearne elektrane bio u završnoj fazi izgradnje te zbog toga nikad nije završen, a nije se ni znalo da li bazeni u petom reaktoru sadrže šipke s osiromašenim uranijskim gorivom. Upravo zbog toga je dron Elios 2 ušao u reaktor te je ustanovljeno da su bazeni prazni, odnosno da u reaktoru nema nuklearnog otpada.


Dron Elios 2 se inače koristi za inspekciju nuklearnih elektrana. Letjelica može ustanoviti koliko je vremena potrebno za gašenje nuklearne elektrane kako bi se obavila inspekcija te ključni zadaci održavanja. Misija u Černobilu je bila zahtjevna jer je dron morao preletjeti zid visok 70 metara, a ako bi došlo do gubitka signala, dron bi bio izgubljen.

Ipak, misija je bila uspješna, a ono što su pokazali snimci i fotografije koje je dron napravio bilo je razlog za zadovoljstvo.
 


Dodaj komentar na ovu vijest