VIDEO - Konvoj turskih tenkova i transportera na sirijskoj granici, situacija se zaoštrava

UZ ARTILJERIJU

VIDEO - Konvoj turskih tenkova i transportera na sirijskoj granici, situacija se zaoštrava

Turska je prebacila oklopnu tehniku na sirijsku granicu, a agencije Anadolija i Raptli te televizija RT objavile su snimke turske vojske.

Na jednom od snimaka vide se tenkovi M60 i oklopni transporteri M113. Također je prikazan vojni konvoj uočen na ulazu u grad Akčakale u provinciji Šanliurfa, koji je samo nekoliko stotina metara udaljen od sirijske granice, prenosi Sputniknews.

Na snimcima se vide razne vrste oklopnih vozila, vojnih kamiona, kao i artiljerija. Kako javlja agencija Anadolija, konvoj se sastoji od oko 130 vozila.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je početkom oktobra da bi turska operacija na sjeveru Sirije, istočno od Eufrata, mola da krene uskoro. On je dodao da je njen cilj čišćenje pogranične sirijske teritorije sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, formiranje zone sigurnosti i raspoređivanje sirijskih izbjeglica koje se nalaze u Turskoj.
Trump je ranije zaprijetio da će uništiti tursku ekonomiju, ukoliko Ankara, po njegovom mišljenju, pređe granicu dozvoljenog.

​U nedjelju je Washington saopštio da američke snage neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na sjeveru Sirije i da se neće nalaziti u zoni operacije.

Prisustvo turske vojske na granici Sirije, koje tamo sprovode operaciju protiv kurdskih snaga, Damask je više puta nazvao ilegalnim i pozvao Ankaru da povuče trupe.

Prema riječima portparola predsjednika Rusije Dmitrija Peskova, Kremlj očekuje da će se Turska u svim situacijama pridržavati postulata posvećenosti teritorijalnom integritetu Sirije.


Dodaj komentar na ovu vijest