VIDEO - Neobičan fenomen u Kaliforniji privukao mnoge: Svi promatrali svijetleće valove

Wow

VIDEO - Neobičan fenomen u Kaliforniji privukao mnoge: Svi promatrali svijetleće valove

Na plažama širom južne Kalifornije posljednjih se dana mogao vidjeti neobičan fenomen, bioluminiscentni valovi, pa su mnogi požurili na plaže kako bi uživali u predivnom prizoru.

Među njima je bio i redatelj iz Los Angelesa Ofer Yakov, koji je snimio neobične valove.

Ova pojava u Kaliforniji se može vidjeti još od početka aprila, a iz National Oceanic and Atmospheric Administrationa za Fox objašnjavaju da je bioluminiscencija vrlo česta u oceanu.
Iako u Kaliforniji još uvijek potiču ljude da ostanu kod kuće zbog koronavirusa, ovoj prekrasnoj pojavi mnogi ipak nisu mogli odoljeti pa su se na plažama počele stvarati i gužve.

Inače, bioluminiscencija je hladno svijetljenje u živih organizama koji procesom izmjene tvari proizvode energiju, što se gotovo potpuno pretvara u svjetlost, a samo se neznatan dio pretvara u toplinu. Neki jednostanični organizmi svijetle čitavi, a u mnogih životinja (kukci, glavonošci, ribe) posebne žlijezde izlučuju svjetlosnu tvar.

Bioluminiscencija je posebno raširena u moru, a uzrok svjetlucanja mora su mnoge praživotinje, mješinci, rakovi, mekušci, ribe. Bioluminiscencija u životinja služi za zbunjivanje ili plašenje neprijatelja, privlačenje plijena, orijentaciju u dubini oceana, privlačenje spolnih partnera, prepoznavanje vrsta.


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info