VIDEO - Općinski sud Velika Kladuša: Najviše neriješenih ostavinskih predmeta

USK

VIDEO - Općinski sud Velika Kladuša: Najviše neriješenih ostavinskih predmeta

Najveći broj neriješenih predmeta u Općinskom sudu Velika Kladuša trenutno su ostavinski predmeti. Od ukupno 2.790 neriješenih predmeta čak 711 je ostavinskih predmeta, kazala je ovo u intervjuu za Radio Velika Kladuša predsjednica Općinskog suda Velika Kladuša Jasmina Miljković.

Prema njenim riječima 2015. godine ostavinske predmete preuzeli su notari, i s obzirom da se nagomilao broj neriješenih predmeta,  ostavinske predmete iz 2015., 2016. i 2017. sud je preuzeo od notara. Razlog zašto se predmeti ove vrste ne rješavaju ili se rješavaju sporo jeste činjenica da dosta građana kladuške općine živi u evropskim zemljama i u Sjedinjenim Američkim Državama, i nije im moguće uručiti poziv za ostavinsku raspravu ili to traje jako dugo.

Kako predsjednica Miljković ističe, dostavljanje poziva ili tužbe suprotnoj strani u postupku  putem međunarodne pravne pomoći nekad zna trajati i više godina. Miljković je pozvala građane koji su učesnici u ostavinskim raspravama da prihvate svoju dužnost i odazovu se pozivu suda kako bi dovršili predmete ove vrste jer je to u interesu učesnika postupka, a prvenstveno radi urednog upisa u zemljišnu knjigu.Predsjednica Općinskog suda u Velikoj Kladuši Jasmina Miljković govorila je, između ostalog, i o postignutim rezultatima suda i rad suda u protekom periodu ocijenila je ažurnim i kvalitetnim, jer nikad nije bio manji broj neriješenih predmeta. Skraćen je i postupak u sudu, koji je trajao u prosjeku od 4 do 269  dana. Među neriješenim predmetima oko 300 je prekršajnih predmeta, neriješenih parnica je oko 200, te 120 je neriješenih krivičnih predmeta.


Dodaj komentar na ovu vijest