VIDEO - Ovo su jugoslavenski rok bendovi za koje niste znali, a imaju bizarne nazive

Čudna imena

VIDEO -  Ovo su jugoslavenski rok bendovi za koje niste znali, a imaju bizarne nazive

Historija jugoslavenske rok muzike prepuna je bendova čudnih naziva. Iz osamdesetih smo odabrali njih deset koji su imali mali ili neznatan uspjeh.

1. "Carski rez" 

Sarajevski bend "Carski rez" iza sebe je ostavio samo jedan album. Njihovo prvo i zadnje izdanje nosi naziv “Igrao sam na jednu kartu”, a album je izdat 1983. godine. Centralna osoba benda bio je Šefćet Hodža, koji je bio i u "Divljim jagodama" te u bendu "Vatreni poljubac".

2. "Čmarni ubruščići"

"Čmarni ubruščići" bili su zagrebački studentski bend koji je izvodio protukomunističke pjesme. Ime benda nije jedino što ih je činilo posebnim. Bili su posebni i po tome što su bili pankeri bez ijednog električnog instrumenta.

3. "Debela Nensi"
Rokenrol bend iz Kragujevca "Debela Nensi" bio je svojevremeno poprilično cijenjen sastav. U njemu se isticao pjevač i multiinstrumentalista Dragoslav Tanasković. Iako su se istaknuli na rok sceni, rok trajanja im je brzo istekao. Na sceni su bili aktivni od 1986. do 1989. godine.

4. "Hladna braća"

Zabavan pokušaj stvaranja dječačkog benda u osamdesetim. Zbog italo-disko stila, u Beogradu su ih prozvali “topla braća”. Bend je u svojoj kratkotrajnoj karijeri izbacio LP “Poludećemo zajedno” i singlicu “Loše djevojke/Sanjam o tebi”.

5. "Pakleni dvopek"

"Pakleni dvopek" bio je tuzlanski hardkor-pank bend koji je nastao 1986. godine i nije djelovao dugo.

6. "Pingvinovo potpalublje"

Bend je osamdesetih u hrvatskom glavnom gradu bio etiketiran kao “zagrebački Joy Division”. "Pingvinovo potpalublje" bio je jedan od respektabilnijih undergraund bendova ondašnje zagrebačke scene.

7. "Poljska ševa"

Još jedan bend koji je izdao samo jedan album. Beogradski bend “Poljska ševa” izdao je 1989. album “Klošar i lopurda”. Koliko su danas značajni, potvrđuje činjenica da se nijedna njihova pjesma ne može naći na YouTubeu.

8. "Trobecove krušne peći"

"Trobecove krušne peći" su zagrebački avangardni postpank bend. Nazvali su se po najpoznatijem serijskom ubici u Jugoslaviji Metodu Trobecu.

9. "Tvrdo srce i velike uši"

Osnovani 1981. godine u Beogradu, "Tvrdo srce i velike uši" bend su koji je, poput još nekih s liste, izdao samo jedan album, koji nosi naziv “Kaži ovom bati pa-pa”. Članovi benda bili su pjevač Dragutin Savić, basista Branimir Savić, gitarista Nebojša Jovanović i bubnjar Ivan Ranković.

10. "Zvoncekova bilježnica"

Neka vas mio naziv benda ne zavarava, jer je "Zvoncekova bilježnica" hardkor-pank bend. Osnovani 1988. u Aranđelovcu, u Srbiji, izbacili su tri albuma: “Mrzim svoju mesnu zajednicu”, “Gavrilov princip” i “‘Beš muziku uz koju ne može da se igra”. Niti jedan od navedenih albuma nije objavljen u osamdesetima, ali smo ih odlučili uvrstiti u listu, jer su aktivni od osamdesetih.


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info