VIDEO - Pratite uživo kako prve žene u historiji same izlaze u svemirsku šetnju

HISTORIJSKI TRENUTAK

VIDEO - Pratite uživo kako prve žene u historiji same izlaze u svemirsku šetnju

Dvije astronautkinje Američke svemirske stanice NASA danas će napustiti granice Međunarodne svemirske stanice čime će postati prve žene u historiji koje su se same uputile u dugu svemirsku šetnju.

Christina Koch i Jessica Meir, inače najbolje prijateljice, zajedno će postaviti nove standarde u svemirskoj plovidbi dugoj 6,5 sati.

Da biste dobili uvid u to koliko je ovo značajan događaj, pogledajte brojke. Otkako su ljudi počeli ići u svemir, 227 astronauta napustilo je svemirski brod i izvršilo neku vrstu svemirske aktivnosti. Od tog broja samo 14 je žena.

Svetlana Savitskaya, sovjetska astronautkinja, bila je prva žena 1984. godine koja je upješno završila svemirsku šetnju, i to 20 godina nakon što je astronaut Aleksej Leonov prvi plutao svemirom. SAD su slijedile rusku astronautkinju nekoliko mjeseci kasnije slanjem NASA-ine astronautkinje Kathryn Sullivan u svemirsku šetnju.
Međutim, svaka žena koja se ikada prilagodila svemirskom prostoru, pored sebe je imala muškog kolegu. Nijedna žena nije prošetala sama svemirom, a pogotov ne dvije žene zajedno.

"Ono što sada radimo pokazuje sav posao koji je prethodio decenijama prije. Sve žene koje su radile dovele su nas ovdje jesmo danas", rekla je Meir tokom intervjua u svemirskoj stanici.

Izlazak Koch i Meir u svemir prenosi se uživo na televiziji NASA, a također je dostupan i YouTube prijenos.


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info