VIDEO - Premijer USK uskoro očekuje novi proračun, kaže da zdravstveni radnici neće biti bez plaća

USK

VIDEO - Premijer USK uskoro očekuje novi proračun, kaže da zdravstveni radnici neće biti bez plaća

Mustafa Ružnić, predsjednik vlade Unsko-sanskog kantona gostovao je u emisji BHT1 uživo.

Vlada USK nije usvojila proračun, održan je skupštinski kolegij i ja se nadam da će  19. januara biti usvojen. Kada je u pitanju rad institucija, mi funkcioniamo do kraja prvog mjeseca normalno, plaće za 12. mjesec 2021. su osigurane i nisu upitne, a u međuvremenu ćemo, nadam se, usvojiti proračun", kaže on.

Proračunski korisnici i njihove plaće nisu upitne, ali su upitne plaće zdravstvenih radnika, ali Ružnić tvrdi da će i to pitanje biti riješeno.

"Postoji financijski plan koji je onako korektno i dobro pripremljen kada je u pitanju Zavod zdravstvenog osiguranja... Rješenje plana leži u tome da ga podrže skupštinski zastupnici i da se riješi problem financiranja zdravstvenih radnika. Ja se nadam da neće doći do kočenja i da ćemo plaće isplatiti, mi imamo opciju privremenog financiranja za tri mjeseca, ali mislim da neće do toga doći i da će financijski plan dobiti potrebnu većinu glasova i da će to biti riješeno kod proračun", rekao je on.

Govorio je i o planovima novoga proračuna.

"Shodno suglasnosti koju smo dobili od federalnog ministarstva financija, proračun je povećan za 37 miliona maraka. Prenijeli smo oko 27 miliona što vlastitih, što sredstava MMF-a... Novi proračun ima oko 10 miliona više kada su u pitanju sudske nagodbe i dugoročna potraživanja, poljoprivreda sa nekih tri miliona više, oko 15 posto ide za štetu za 2021. Tu su sredstva za MUP za izgradnu policijskih stanica, nabavku opreme, vozila... Kada je u pitanju zdravstvo ide povećenje za dječji doplatak, tri miliona za kapitalne investicije DZ u Bihaću...", ističe kantonalni prmeijer.

Osvrnuo se i na Zakon o oružju i streljivu kojeg je USK prvi donio u BiH a da je u skladu sa zakonima EU.

"Mi smo došli do zakona kako su to tražili predstavnici Europske komisije... Taj zakon će biti okvira za druge županije... Taj zakon nam je otvorio okvir za neograničenu nabavku oružja, sada svaki korisnik može kupiti oružja koliko ima želju i tu je bilo negodovanja... Ovaj zakon predviđa nultu stopu alkohola, kada dođe do isteka dozvole, ako nije na vrijeme produžena, predviđena je novčana kazna. Zakon je usklađen sa propisima EU onako kako su to tražili predstavnici Europske komisije", kaže on.

Spomenuo je i migrantsku krizu kazavši kako je tijekom migrantske krize situacija slična kao i ratu te je ova kriza sada "nekom rat nekom brat".

Dodao je kako "moramo poštovati propise ove zemlje" i imati sluha za građane USK koji su u BiH ponajviše osjetili migrantsku krizu, a kao jedan od kapitalnih projekata je spomenuo to da je napravljen migrantski kamp izvan naseljenog područja.

Tema je bila i turizam, a po njegovim riječima, "napravljen je velik iskorak" novim zakonom o turizmu, a prošloga ljeta su se pokazali svi kapaciteti koje USK kanton ima, ali su i ove godine općine poput Kladuše i Cazina pokazale kako USK ima i zimski turistički potencijal.

"Ponovit ću da je predviđeno dodatnih dva miliona maraka za turizam", rekao je.

Cijeli intervju gledajte u nastavku: 


Dodaj komentar na ovu vijest