VIDEO - Privreda USK skoro se u potpunosti oporavila, poslodavci manje optimistični

USK

VIDEO - Privreda USK skoro se u potpunosti oporavila, poslodavci manje optimistični

Iako suočeni s brojnim poskupljenjima izazvanim pandemijom, prema podacima iz Ministarstva privrede i Privredne komore Unsko-sanskog kantona, ova regija se skoro u potpunosti oporavila. S druge, pak, strane, poslodavci i nisu baš tako optimistični.

Privreda Unsko-sanskog kantona u prvih devet mjeseci ove godine bilježi rast industrijske proizvodnje od 10% u odnosu na rekordnu 2019. godinu, kažu u Privrednoj komori Kantona. Također, pokrivenost uvoza izvozom najbolja je od svih kantona u Federaciji i iznosi čak 99,40%.

„Bilježimo rast izvoza od 47,5%, to je očekivano s obzirom na prošlu godinu koja je bila takva kakva jeste, ali opet, ako se reflektiramo na 2019. to je fantastično povećanje izvoza“, ističe Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK-a.

Primjera radi, Federacija u prvih devet mjeseci ima pokrivenost uvoza izvozom 63,4%. Iz Kantonalnog ministarstva privrede kažu da, unatoč poskupljenjima, drastičnih izmjena u smislu gašenja preduzeća i zatvaranja firmi nema.

„Ministarstvo privrede je od maja na terenu konstantno. Radimo s privrednicima i obrtnicima u USK-u i nemamo saznanja da je stanje toliko loše. Naravno, postoje određena zatvaranja, ali istovremeno postoje i otvaranja“, navodi Samra Mehić, ministrica privrede USK-a.

Tako je u proteklih mjesec dana, naprimjer, zatvoreno 38 obrta, dok ih je 35 počelo rad. S druge strane, poslodavci kažu da nije baš sve tako sjajno. Ističu da rasta ima, ali samo u nekim  granama poput drvne industrije.

„Ostalo sve je u jako velikim problemima. Korona ne prestaje, traje već dvije godine, pomoći nikakve nismo dobili. Štaviše, dobijamo samo nove namete“, kaže Edin Ibrahimpašić, predsjednik UO Udruženja poslodavaca USK-a.

Problema je mnogo, kaže Ibrahimpašić, ali kao najvažnije navodi nepostojanje volje da bude usvojen novi zakoni o porezu na dohodak i doprinosima, u korist radnika i poslodavaca.

A dok su obaveze prema državi takve kakve jesu, teško je očekivati bolje plate i uslove za radnike.

 


Dodaj komentar na ovu vijest