VIDEO - Rudari se pohvalili da su ubili pripadnike izoliranog amazonskog plemena

Brazil

VIDEO - Rudari se pohvalili da su ubili pripadnike izoliranog amazonskog plemena

Članovi izoliranog plemena skupljali su jaja duž rijeke u udaljenom dijelu Amazone, a zatim su naletjeli na kopače zlata i ubijeni. Federalni tužitelji u Brazilu pokrenuli su istragu o prijavljenom pokolju od oko 10 članova tog plemena.

Vlasti u Brazilu istražuju navodni masakr nad članovima izoliranog amazonskog plemena koji su skupljali jaja duž rijeke u udaljenom dijelu Amazone. Zatim su naletjeli na kopače zlata koji su ih navodno ubili.

Federalni tužitelji u Brazilu pokrenuli su istragu o prijavljenom pokolju od oko 10 članova tog plemena. Brazilska agencija za domorodačke skupine Funai poručila je kako su podnijeli prijavu čim su čuli kako se kopači zlata hvale ubistvima.

"Čak su se i hvalili da su sjekli tijela i bacali ih u rijeku," rekla je Leila Silvia Burger Sotto-Maior.

Kopači su, tvrdi, rekli da su "morali ubijati ili će biti ubijeni".

Tužitelj koji je zadužen za taj slučaj, Pablo Luz de Beltrand, potvrdio je kako je započela istraga.

"Pratimo slučaj, ali teritorij je velik, a pristup ograničen. Ova plemena su nepoznata, čak i Funai ima samo sporadične informacije o njima", rekao je Beltrand.

Ovo je drugi ovakav slučaj ove godine.

Krajem jula, prema pisanju Guardiana grupa naoružanih dilera drogom iz Perua navodno je napala pleme i poubijala njegove članove kako bi napravili nove rute za krijumčarenje.

"Ako istraga potvrdi ubistva, to će biti još jedan pokolj koji proizlazi izravno iz neuspjeha brazilske vlade da štiti izolirana plemena, nešto što je zajamčeno ustavom", rekla je Sarah Shenker iz nevladine organizacije za ljudska prava, a prenosi Independent.

IZVOR: radiosarajevo.ba Objavljeno na dan 13.09.2017 - 10:44

Dodaj komentar na ovu vijest