VIDEO - Šta se tačno istražuje na arheološkom nalazištu u Todorovu?

USK

VIDEO - Šta se tačno istražuje na arheološkom nalazištu u Todorovu?

Fondacija "Biser 08" iz Jajca mjesecima u velikokladuškom naselju Todorovo navodno vrši minerološka istraživanja. Legenda kaže da se na tom mjestu nalazi zakopano blago zbog čega su mještani slučaj prijavili Muzeju Unskosanskog kantona. Komisija muzeja utvrdila je da se radi o arheološkom nalazištu, a na terenu s njima bila je i ekipa Federalne televizije.

Legendu o zakopanom blagu na ovoj lokaciji znaju skoro svi stanovnici naselja Todorovo kod Velike Kladuše, kaže nam Esed Silahić, vlasnik parcele na kojoj je Fondacija "Biser 08" vršila iskopavanje. Na pitanje šta tačno kopaju, kaže da nikada nije dobio odgovor.

- Kad sam god pitao okolišali su, uvijek su govorili "znat ćeš". Kad ću više znati? - priča Esed.

Izlaskom na teren komisija iz Muzeja ustanovila je da se kopanja vrše na arheološkom nalazištu iz prahistorijskog doba.


- Nismo bili upućeni u to, niko nam se nije javio, ni nama ni Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa. Nažalost, susrećemo se mnogo puta s takvim stvarima, s dozvolama, bez dozvola. Niko ne obraća pažnju na materijalnu kulturu, na naše ostatke - kaže Dijana Muminović Koljić, voditeljica Arheološkog odjeljenja u Muzeju USK-a.

Iz Fonacije "Biser 08" nisu željeli davati izjave o ovoj temi, a saznali smo da je Ministarstvo privrede izdalo rješenje fondaciji iz Jajca za nenasilno istraživanje minerala na više lokacija na području općine Bužim i Velika Kladuša.

- Bio nam je cilj da se s iskopom sonde siđe u te tunele i vidi da li po informacijama koje smo mi dobili ima uskladišteno blago iz nekog ranijeg perioda i da li ima keramike i ostalih ostataka - navodi Hasan Bajrektarević, šef Odsjeka za rudarstvo Ministarstva privrede USK-a

U spomenutom rješenju se nigdje ne navodi iskopavanje arheoloških nalazišta, a koja po zakonu i nisu dozvovoljena bez znanja Muzeja i Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a, kazali su iz Muzeja, a slučaj su prijavili policiji.


- Policija je na licu mjesta zatražila od izvođača radova da se radovi obustave. Obaviješten je i kantonalni inspektor. Obaviješten je i federalni inspektor za geološka ispitivanja i nadležno tužilaštvo. U ovom trenutku radovi su obustavljeni i čekamo nalaz federalnog inspektora - izjavio je Ale Šiljdedić, glasnogovornik Policije USK-a.

Skrnavljenja arheoloških nalazišta u ovom dijelu naše zemlje su, nažalost, česta, kažu stručnjaci, jer u posljednjim desetljećima niko nije vršio nadzor nad kulturnom zaostavštinom i bogatstvom Bosne i Hercegovine.

Foto:federalna.ba


Dodaj komentar na ovu vijest