VIDEO - U ljepoti Štrbačkog buka posjetio će uskoro moći uživati i u noćnim satima

USK

VIDEO - U ljepoti Štrbačkog buka posjetio će uskoro moći uživati i u noćnim satima

- Postavljenje solarne rasvjete na šetnici Štrbačkog buka, jedan od projekata koji će uskoro biti realizovan u Nacionalnom parku „Una“.

Nacionalni park „Una“ deset godina nakon uspostave postao je prepoznatljiva destinacija ne samo u BiH nego i u regionu i Evropi.  Bez obzira na pandemiju, Nacionalni park je ostvario dobre rezultate u tekućoj godini, te je do oktobra evidentirano oko 96 hiljada posjeta.

 Kako smo saznali od direktora Nacionalnog parka „Una“, Amarilda Mulića, sve je veći interes individualnih posjetilaca, ali i organizatora putovanja i u postsezoni, jesenjem i zimskom periodu.

 „Očekujemo da ćemo nadmašiti brojku iz 2018. godine od preko 100 hiljada posjetilaca, što ćemo zasigurno zabilježiti ove godine, ali će biti nekih 15 % manje u odnosu na rezultat 2019. godine, a to je 120.000 posjetilaca i to je najviši broj koji smo ostvarili u NP „Una“.


Pored redovnih aktivnosti u NP „Una“ svakodnevno rade i na realizaciji određenih projekata. U toku je finalna faza realizacije projekta postavljanja solarne rasvjete na šetnici Štrbačkog buka. Realiziraju ga uz finansijsku pomoć Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša. Cilj je posjetiocima otvoriti Štrbački buk i za noćne posjete. Trenutno rade i na izradi idejnog projekta povezivanja Kulen Vakufa sa srednjovjekovnim starim gradom Ostrovica žičarom.

„Taj idejni projekt je u završnoj fazi izrade i negdje u roku od mjesec dana ćemo imati i ovaj idejni projekt koji će nam dati smjernice i osnovne tehničke podatke vezani za takvu ideju u budućnosti da se ona realizira. Tako bi dobili novu atrakciju i povezali kulturnu baštinu sa ljudima koji žive u Kulen Vakufu i okolici“ – objašnjava Mulić.

Ovakvi projekti otvaraju nove razvojne šanse za Nacionalni park, a kako nam je rečeno u ovoj instituciji planiraju nastaviti istim tempom na radu i njegovom što boljem prosperitetu.

 

 


Dodaj komentar na ovu vijest