Vijeće ministara BiH sutra i o povećanom prilivu migranata

177. SJEDNICA

Vijeće ministara BiH sutra i o povećanom prilivu migranata

Vijeće ministara na sjednici zakazanoj za sutra razmatrat će materijale Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata.

Materijale čine informacije sa sveobuhvatnim planom mjera i aktivnosti radi rješavanja problema povećanog priliva migranata u BiH i o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH za juni, juli i avgust ove godine, te Prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice.

Na dnevnom redu nalazi se i nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji mostova na granici, na prijedlog Ministarstva prometa i transporta BiH.

Ministarstvo sigurnosti predložilo je da bude razmatran nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum u oblasti odbrambene industrije.
Pred ministrima će se naći i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (Projekat rehabilitacije puteva u Republici Srpskoj) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu je i više nacrta odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora, kao što su nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje BiH - Crna Gora za 2017. godinu između EU, BiH i Vlade Crne Gore, nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o vazdušnom saobraćaju između i izvan njihovih teritorija, te nacrt odluke o ratifikaciji Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između BiH, Crne Gore i Srbije.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sutra bi trebalo da bude razmatran prijedlog odluke o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2019. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafinisanje.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, te prijedlog odluke o izmjeni odluke o osnivanju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.
Ministri bi trebalo da razmatraju materijale Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji se odnose na realizaciju višegodišnjih kapitalnih ulaganja i izgradnju nekoliko graničnih prelaza.

Na sutrašnjoj sjednici trebalo bi da se nađe informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. juni, informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period januar - juni, te izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za isti period, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH sutra će biti razmatran i izvještaj o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH za 2018. godinu, te izvještaj o prihvatu i integraciji državljana BiH koji se vraćaju u zemlju po osnovu Sporazuma o readmisiji za prošlu godinu.

Sjednica će biti održana u Sarajevu sa početkom u 11:30 sati.


Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info