Vrijeme danas kišovito uz grmljavinu, za pojedina područja upaljen žuti meteoalarm

Upozorenje FHMZ-a

 Vrijeme danas kišovito uz grmljavinu, za pojedina područja upaljen žuti meteoalarm

Federalni hidrometerološki zavod izdao je žuti meteoalarm zbog obilne kiše i grmljavine za dijelove Bosne i Hercegovine.

Žuti meteoalarm zbog obilnije kiše i grmljavine danas je na snazi za područje uz rijeke Unu, Sanu, Savu, sve do Semberije, kao i za Banjaluku, Trebinje i Bihać.

Očekivanja su da će na tim područjima pasti između 20 i 40 litara kiše po metru kvadratnom.

Za područje od Bosanskog Novog do Bijeljine, zatim banjalučku i trebinjsku regiju prognozirana je i grmljavina.

Prema prognozi FHMZ-a sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Prije podne padavine se očekuju u zapadnim i jugozapadnim područjima, a do kraja dana padavine i u ostatku zemlje.

Intentivnije padavine u večernjim satima, u Krajini, jugozapadnoj Bosni i u Hercegovini. Vjetar će biti slab južnog i jugoistočnog smjera, a na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka iznosit će između 9 i 14, na jugu zemlje do 18 stepeni, a najviša dnevna temperatura zraka iznosit će između 15 i 22 stepeni.

Također, žuti meteoalarm bit će na snazi i u četvrtak, 7. oktobra, zbog obilnih padavina na području Banje Luke, Prijedora, kao i Foče, Trebinja i Višegrada.

Žuti upozorenje ukazuje na potencijalno opasno vrijeme, kada prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali treba biti na oprezu.

Foto: D. S./Klix.ba

 

 


Dodaj komentar na ovu vijest