Wolfgang Petritsch: Oni u Bosni hoće da se dijele

Za N1

Wolfgang Petritsch: Oni u Bosni hoće da se dijele

Evropski zvaničnici nikad nisu bili kritičniji prema političarima u BiH ekskluzivno za N1 otkriva bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch.

On kaže da su u Briselu nezadovoljni politikama podjela i sukoba te da nam ne treba Dayton 2 ni prastare politike, nego da nam treba EU1 i europeizacija Bosne i Hercegovine.

Po njemu još manje se iz zemlje treba okretati ka Turskoj i Rusiji.

"Prije više od dvije godine Dodik je trijumfalno najavio da će od Moskve dobiti 500 miliona dolara, šta je došlo nije došlo ništa, nijedna jedina rublja. Sva ta retrogradna politika koju provode Dodik ili Čovićne vodi nigdje. Mi se u Evropi ujednjujemo, a oni u Bosni hoće da se dijele! To je definitivno pogrešan put!", izjavio je Petritsch.

Iz Zagreba stiže drugačiji pogled. Profesor Dejan Jović smatra da bi bilo opasno ulaziti u projekte promjene Dejtona bez jasnog cilja.

"Ja mislim da je Dayton još uvijek na snazi zato što bi svaka alternativa Dejtonu bila suviše riskantna. Mislim da Zapad nikada neće ići mijenjati politički sistem u Bosni i Hercegovini ako nije u potpunosti siguran da neće biti sukoba zbog takve promjene i da će biti barem nekih poboljšanja."

Analitičar Florian Bieber ističe da je vidljivo je u našoj zemlji već krenula predizborna kampanja što uvelike šteti našoj zemlji.

"Mislim da se međunarodna zajednica stvarno pita šta može da uradi sa Bosnom i Hercegovinom. To je dilema koju imamo u vezi sa samitom u maju u Sofiji. To bi značilo da su četiri od šest zemalja Zapadnog Balkana započeli pregovore ili se približavaju, a da su dvije zemlje, Bosna i Hercegovina i Kosovo još uvijek daleko. To bi bio jedan snažan signal za Bosnu i Hercegovinu jer se vidi gdje je granica onog što međunarodni partneri mogu uraditi ukoliko nema aktivnosti na domaćem planu."

Petritsch zaključuje da bi za Bosnu i Hercegovinu najbolje bilo kada bi iskoristila naredne dvije godine i predsjedanje Bugarske, Austrije i Rumunije Evropskom Unijom.

To bi po njegovim riječima bilo najbolji ulog za evropsku budućnost.

 

IZVOR: ba.n1info.com Objavljeno na dan 12.01.2018 - 09:14

Dodaj komentar na ovu vijest