ZAKAZANO: Budžet na sjednici Skupštine u ponedjeljak - Većine još uvijek nema - Šest zastupnika govori za USKinfo.ba!

Pregovori

ZAKAZANO: Budžet na sjednici Skupštine u ponedjeljak - Većine još uvijek nema - Šest zastupnika govori za USKinfo.ba!

Sjednica SKupštine na kojoj će zastupnici između ostalog raspravljati o Budžetu, zakazana je za 12. april (ponedjeljak) u deset sati. Većinu, odnosno podršku šesnaest zastupnika još uvijek nema nijedna strana.

Nakon sjednice Kolegija na kojem je i zakazana sjednica za USKinfo.ba je govorilo šest zastupnika i predstavnika stranaka SDA, NES, SDP, Narod i prava i Naša stranka. Evo izjava.

RAZIM HALKIĆ, dopredsjedavajući Skupštine (SDP)

Sjednica je zadnji put održana 21. decembra 2020. godine. Od tada nisu održavane sjednice jer nije postojala i još uvijek ne postoji zvanična većina u Skupštini Unsko-sanskog kantona koja bi izglasala dnevni red koji je do sada već dva puta obaran. U cilju toga predlažem i novi poslovnik koji bi deblokirao Skupštinu, dao dignitet Skupštini i svakom zastupniku da bar možemo zasjedati i raditi i donositi one stvari koje su od općeg značaja građanima, a političke odluke i političke nesuglasice ne moraju ni doći na Skupštinu.

Radi se zapravo o tri ključne izmjene koje podrazumijevaju online zasjedanje, dostavljanje svih materijala zastupnicima od strane Službe Skupštine i utvrđivanje konačnog dnevnog reda od strane Kolegija Skupštine.

Ja moram kao neko ko vodi Skupštinu biti odgovoran i ne smijem dopustiti da Kanton bude u blokadi. Iz tog razloga ja Budžet moram ponuditi svim zastupnicima i svi oni koji su odgovorni svoj stav će iznijeti na samoj sjednici, dodao je Halkić.

Halkić je potvrdio da su oko rekonstrukcije Vlade vodili razgovore, ali da službene ponude i pozive dobili nisu.

Mi nismo dobili nikakav zvanični poziv od stranke SDA za nikakve pregovore, bar ne zvanično rukovodstvo. Nekih sjedanja je bilo, nismo mi protiv sjedanja i razgovaranja. Halkić je spomenuo i planiranu rekonstrukciju postojeće Vlade, kazavši da bi SDP zadržao svoja tri ministarstva, a da oko pozicija direktora uopće nije bilo priče.

FATKA KULENOVIĆ, predsjednica Kluba zastupnika SDP-a u SKupštini USK-a

Neozbiljno je da mi ponude dobijamo putem portala, odnosno neozbiljno je da se na neki način koriste pojedinci i da se neformalno razgovara. Svako onaj ko je ozbiljan ne treba prebacivati odgovornost na nas koji smo treća partija po važnosti u Skupštini. Predlažem da idu po veličini i "nekom ko je nekad bio s nekim dobar" da formiraju stabilnu većinu jer imaju dovoljno za to SDA i A-SDA odnosno danas NES.

Ne znam zašto se nas na neki način gura kao nekog spasioca. S druge strane je neozbiljno da jedna grupa unutar Kluba SDA pregovara neformalno i nudi mandatara, a jedna druga grupa putem medija nama nudi da mi damo mandatara odnosno da imamo premijera. Mislim da je to politički neodgovorno. Mi sad imamo povjereništvo, ja sam na čelu povjereništva i sa mnom niko službeno nije razgovarao. Poziva jeste bilo, ali dok god mi imamo ovih šesnaest potpisa, ja kao odgovorna osoba nisam htjela sjedati na takav neformalan način. 

Mi smo bili jedan od inicijatora da se ova sjednica održi redovnim putem, a ne da bude vanredna, upravo da bi dali ozbiljnost i važnost najvažnijem dokumentu i da svi učestvuju, a ne da bi se na nekog prebacila odgovornost.

Kulenović je potvrdila i da je bila spremna rekonstrukcija Vlade.

Trebala je biti održana vanredna sjednica na kojoj bi to bila tačka, to nije tajna, ali to se nije desilo. Zbog stabilizacije, mi smo pristali na zamjenu ministarstva ali mi bi i dalje zadržali tri pozicije. Svi drugi detalji bi bili dogovarani naknadno, ali do toga nije došlo s obzirom da nije došlo ni do realizacije prvog koraka, kazala je zastupnica Kulenović.

AGAN BUNIĆ, predsjednik Kluba zastupnika NES-a u Skupštini USK-a

Klub NES-a je najbrojniji klub u aktuelnoj većini i mi trenutno vodimo razgovore sa nekim partnerima. Ne razgovaramo samo sa SDA i Laburističkom strankom. Sada nam je prioritet funkcionisanje kantona, usvajanje budžeta i svih finansijskih planova koji znače život na području Unsko-sanskog kantona. Prije svega zbog epidemiološke i zdravstvene situacije, zbog migrantske krize, nama treba da funkcioniše Kanton. Na tome nam je trenutni fokus.

Očekujemo da Budžet podrže zastupnici i zastupnice Skupštine. Vjerovatno će jednoglasno proći.

JASMIN MUSIĆ - Predsjednik Kluba zastupnika SDA- u Skupštini USK-a

Pravo pitanje da li postoji većina je pitanje za aktuelnu Vladu Unsko-sanskog kantona i činjenica da su se oni danas odlučili za redovnu sjednicu Skupštine na kojoj će biti predložen Budžet kazuje upravo to da oni još uvijek nisu osigurali podršku u Skupštini. Ja moram podsjetiti da su prethodna dva budžeta bila usvajana na vanrednim sjednicama u momentu kad su oni na sjednicama imali podršku 16 zastupnika da bi se Budžet usvojio.

Podržali smo dnevni red, podržali smo zakazivanje Skupštine, vidjet ćemo šta će se desiti do ponedjeljka.

Mi smo se u medijima oglasili da za nas nije ptihvatljiv partner Narodno evropski pokret odnosno bivša A-SDA koja je vodila procese protekle dvije godine, a koje mi ocjenjujemo pretežno negativnim. Zato smo se odlučili da saradnju ponudimo drugoj po snazi političkoj opciji u aktuelnoj vlasti, to je SDP.

Kao najveći klub mi smo spremni prepustiti premijersku poziciju SDP-u, potvrdio je Musić. Razgovaramo sa svima onima koji žele promjenu, naša ruka ostaje pružena SDP-u. Kompletan klub SDA bi njihovom prijedlogu za premijera dao podršku. Laburistička stranka nije dio razgovora o novoj većini, potvrdio je Musić.

VILDANA ALIBABIĆ, Naša stranka

U ovom trenutku nijedna od velikih stranaka nema tih famoznih šesnaest glasova.

S druge strane, nama je drago da se konačno održi sjednica i da se utvrdi ima li trenutna vlast većinu i onda ako nema, da se otvori jedan proces oko formiranja nove većine. Na ovaj način do jeseni se možemo natezati. Možda zvuči utopistički, ali mislim da je vrijeme da svi sjednemo za stol.

Na pitanje hoće li podržati Budžet, Alibabić kategorično odgovara NE.

Kao prvo nisam ga vidjela i apsloutno mi je omalovažavanje inteligencije da me zovu na pregovore oko nečeg što nisam vidjela. Ja ne znam šta u tom budžetu ima. O čemu pregovaram?

Kad počnemo stvarno pregovarati o onom na šta se svi pozivaju, kao npr. zdravstvo, privredu...Kad počnemo o tome pregovarati, e onda ćemo i mi sudjelovati u tome.

Razgovarali smo sa SDA, SDP-om i svima jer je to naša obaveza. Ali zaključaka nema. Samo smo razgovarali.

Ovdje treba samo Budžet, da se nastavi raditi kako se radilo i prošle dvije godine. Mi to ne prihvatamo. To smo jasno i glasno rekli, ne prihvatamo način na koji radi ova Vlada, odnosno skupštinska većina i ostajemo pri tom stavu.

ILDA ALIBEGOVIĆ, Narod i pravda

Narod i pravda će biti u svakom slučaju podrška kao i do sada. Definitivno ćemo glasati za Budžet. Unutarstranački problemi su riješeni.

Na pitanje o rekonstrukciji, zastupnica Alibegovič je kratko rekla: Narod i pravda ostaje na postojećem stanju i pozicijama.

 


Dodaj komentar na ovu vijest