Zašto Kantonalna bolnica od javnosti skriva “ubitačne” greške?

Koliko košta život?!

Zašto Kantonalna bolnica od javnosti skriva “ubitačne” greške?

Kada je prije pet godina u saobraćajnom udesu teško stradao Elvir Harbaš iz Bosanske Otoke i primljen na Odjel ortopedije Kantonalne bolnice “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću malo ko je mogao pretpostaviti da će Harbaš podleći na ovom odjelu, a da mu neće biti pružena bilo kakva ljekarska pomoć!?

Naime, sestra nije probudila dežurnog doktora (!!), a 24- godišnji Harbaš je ujutro umro. Kantonalna bolnica  je sakrila ovaj slučaj-sramotu. Da budemo precizni, direktorski dvojac dr. Havić i njegov zamjenik dr. Dervišević nisu se ponijeli kao profesionalci koji su se zakleli Hipokratu i ispitali ovaj slučaj, kaznili odgovorne medicinske radnike i potom obavijestili javnost. Ništa od toga, nego je ova ljudska i profesionalna sramota gurnuta “pod tepih”.

Pišemo o ovom zaboravljenom slučaju i tragediji jer porodica nesretnog mladića na sudskoj parnici u Bosanskoj Krupi pokušava da naplati tragičnu smrt sina. Kako stvari stoje, na ponižavajući način skončan život mladića, poput pseta kraj ceste koštaće nekih 20.000 KM!?

Ova će šteta porodici biti namirena iz “džepa” Bolnice koja je u dubioznom finansijskom saldu od 14 miliona KM, da malo malo ” ne plaća ni kruh u pekari” , pa ni vodu koju uredno troši.

Turobna praksa sakrivanja prljavog veša nastavljena je u, po svemu kontrvareznom direktorskom mandatu, dr. Smaila Derviševića, koji svoju bahatost nije ni krio od novinara maksimalno ih izbjegavajući kad god su tražili bilo kakvu informaciju.

Tako je bilo i sa “nestankom” pacijenta rodom iz Bužima, demobilisanog borca koji je potom nađen mrtav kraj Une nakon višednevne potrage,a bio je primljen u KB. Tako je bilo i sa skrivanjem izjava u slučaju smrti 9-godišnjeg dječaka iz cazinskog Mutnika koji je greškom ljekara-operatera umro nakon operacije krajnika(pravosnažno osuđen). Dr.Dervišević i njegova nepostojeća press služba nije se udostojila da ako ne profesionalno ,a ono ljudski. (jer to , izgleda, jedno s drugim ne ide) stane pred javnost.

Tako se u polumraku kadrovskog orgijanja u KB-u na mjestu šefa patologije ,kao da je pala sa nebesa, bez konkursa i bilo kakve stručne provjere, kontrole i znanja Ljekarske komore, bilo koga osim “tajnovitog” direktora Derviševića našla misteriozna i, ispostavilo se, nestručna i osoba sklona kriminalu.

Ni tada kada je “pukla” afera sa njenim katastrofalnim patološkim nalazima , na desetine takvih sumnjivih i u konačnici, kako se ispostavilo, totalno pogrešnih, čiji su epilozi bili hirurška odstranjivanja zdravih organa kod više pacijenata, i tada je šutio menadžer najvećeg zdravstvenog resursa na USK koji je izgorio u njegovom mandatu pa je nastavak direktorovanja bio svojevrsna mazohistička kazna svakom iole zdravom razumu.

Tek kad je dr.Balaban uhapšena, kada je bruka dostigla regionalne razmjere stidljivo se oglasio menadžment .

Niko nije priznao grešku, niko se nije posuo pepelom.

Nije provedena “unutrašnja kontrola” nije se ustanovilo službeno, crno na bijelo, da se zna, ko je instalirao u izuzetno važan (a svi su važni, bez daljnjeg) odjel patologa -“ubicu”.

Dok Tužilaštvo USK priprema optužnicu protiv Nikoline Balaban, brojni oštećeni pacijenti kojima su odstranjeni zdravi organi tužili su KB nadležnom sudu, bez ikakve dileme dobiće značajne odštete. Nezvanično radi se o sumamama koje će u ukupnom iznosu preći pola miliona KM.

IZVOR: usn.co.ba Objavljeno na dan 19.10.2017 - 13:29

Dodaj komentar na ovu vijest

Marketing Info

Postani Facebook fan Biscani.ba

Klikni "Sviđa mi se" i postani naš fan. Najbrže informacije iz Bihaća, lijepog grada na Uni.

Marketing Info